Val de procese împotriva Senatului şi a Camerei Deputaţilor: Foştii parlamentari de Argeş trag cu dinţii în instanţă pentru recuperarea pensiilor speciale
De când parlamentul a votat pentru eliminarea aşa-ziselor pensii speciale ale foştilor deputaţi şi senatori, denumite generic „indemnizaţii pentru limită de vârstă”, listele de şedinţe ale instanţelor s-au umplut de procese intentate de foştii demnitari care ţin cu dinţii de aceste venituri. Judecătorii au probabil o senzaţie de déjà-vu, deoarece şi în 2011, când s-a luat o decizie asemănătoare, s-a întâmplat la fel, tribunalele fiind luate cu asalt de foştii parlamentari care au contestat măsura.
Valul de procese era de aşteptat, în contextul în care, pe 26 iunie 2023, desființarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă a parlamentarilor s-a votat pe repede înainte, prin procedură accelerată, adică exact motivul pentru care anul trecut Curtea Constituţională a decis că legea similară din 2021 este neconstituţională. Ceea ce se va întâmpla, cel mai probabil, şi cu legea de anul acesta. A recunoscut-o, de altfel, cu nonşalanţă fostul deputat PSD, Eugen Nicolicea, care reprezintă Asociaţia Foştilor Parlamentari:
„Fiecare parlamentar sau fost parlamentar va acționa în instanță în momentul în care nu va primi această indemnizație. După care, în instanță, se face o sesizare către Curtea Constituțională. De ce spun această procedură cu instanța? Pentru că premierul nu vrea și nu are motive să facă o sesizare către Curtea Constituțională, parlamentarii nu se adună 50, 25 de deputați sau 25 de senatori, președintele nici atât, avocatul poporului, după timorarea de data trecută nu știu ce va face, și prin urmare, nefiind un control de constituționalitate ex-ante, nu poți ajunge acolo decât pe calea unui proces”, a explicat Nicolicea.
De altfel, contestatarii actului normativ au reclamat chiar faptul că legea a fost dată de ochii electoratului de către actualii parlamentari PSD-PNL, lăsând intenţionat portiţe legislative de scăpare pentru foştii colegi de partid, dar şi pentru ei înşişi pentru viitor.
► PSD-istul Gheorghe Marin a dat în judecată Senatul
Nici parlamentarii de Argeş nu se lasă mai prejos. Astfel, în data de 6 septembrie, fostul senator PSD Argeş de pe zona Muscelului, Gheorghe Marin, a deschis acţiune în instanţă împotriva Senatului României şi a secretarului general al Senatului, solicitând anularea ordinului nr. 793/30.06.2023.
Desfiinţarea „pensiilor speciale” l-a lăsat pe fostul parlamentar social-democrat fără venituri de aproape 11.000 lei pe lună. Gheorghe Marin a devenit pentru prima dată parlamentar în 1997, când l-a înlocuit în Camera Deputaţilor pe Mihail Georgescu, care tocmai demisionase pentru a prelua funcţia de director al Arpechim. După un mandat incomplet, Gheorghe Marin a avut alte două mandate complete de deputat – în perioada 2000-2004 şi, respectiv, între 2012 și 2016 – dar şi unul de senator, între 2016 și 2020.
► Alţi 12 parlamentari pensionaţi – părţi în procese colective
Marin nu este singurul fost parlamentar argeşean, în prezent pensionar, care se luptă în instanţă pentru recuperarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă. Astfel, pe 11 august, alţi zece foşti deputaţi şi senatori de la diverse partide au iniţiat o acţiune comună împotriva Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Este vorba despre Ion Burnei, Ion Cîrstoiu, Iulian Cristache, Adrian Duţă, Filip Georgescu, Georgiu Gingăraş, Nicolae Ionescu, Vasile Niţu, Sandu Nichita şi Constantin Tămagă.
De asemenea, într-o altă acţiune deschisă la Tribunalul Bucureşti cer anularea ordinelor care i-au lăsat fără pensii speciale şi foştii senatori de Argeş Nicolae Văcăroiu şi Octavian Ştireanu.
După aplicarea legii privind desfiinţarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă, foştii parlamentari care au avut trei sau mai multe mandate în cele două camere legislative au rămas fără venituri de 10.951 lei pe lună, în vreme ce foştii deputaţi şi senatori cu două mandate au pierdut 8.566 lei, iar cei cu un singur mandat – 4.563 lei/lunar.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: