Este dovedit științific. Claudia Goldin, profesor la Universitatea Harvard, a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Economie pentru cercetarea sa, de peste două decenii, ce a condus la concluzia că salariile mai mici ale femeilor au la bază, în mare măsură, capacitatea redusă de a-și dedica timpul muncii plătite, influențată de rolul bărbaților în viața lor, arată cei de la dcnews.ro.
În comunicatul postat pe nobelprize.org se precizează că Premiul Nobel i-a fost acordat ”pentru că a avansat înţelegerea noastră în ceea ce priveşte rezultatele femeilor pe piaţa muncii”. Totodată, potrivit nobelprize.org, Claudia Goldin a oferit prima descriere cuprinzătoare a câştigurilor şi a participării femeilor pe piaţa muncii de-a lungul secolelor, iar cercetarea a dezvăluit cauzele schimbării, precum şi principalele surse ale diferenţelor de gen care persistă. Femeile sunt mult sub-reprezentate pe piaţa globală a muncii şi, atunci când lucrează, câştigă mai puţin decât bărbaţii. De altfel, o mare parte a diferenţelor de venituri între femei şi bărbaţi ar putea fi explicată prin diferenţele de educaţie şi alegeri profesionale.
Cine se ocupă de treburile casnice?
Concluziile cercetăriile arată că dacă femeile pot atinge echitatea în cadrul familiilor lor, ele au șanse mai mari să obțină egalitatea și la locul de muncă. Mai precis, atunci când femeile trebuie să îngrijească copilul, să facă treburile casnice și să se ocupe de îngrijirea bătrânilor, ”au mai puțin timp de dedicat carierei lor și, făcând acest lucru, câștigă mai puțin”, explică Goldin, potrivit celor de la cnbc.com. Totodată, potrivit sursei citate, laureata mai explică că acele locuri de muncă bine plătite, cu presiune ridicată, care necesită să prioritizezi munca față de toate celelalte aspecte ale vieții îi lasă pe oameni cu o alegere dificilă: în cele din urmă, un părinte trebuie să fie disponibil acasă, iar aceasta este, încă, cel mai adesea femeia.
Foto descriptiv. Sursă foto: Vitacost.
Citiți de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Până în decembrie! Gratuit la Spitalul Județean de Urgență: testare Babeș-Papanicolau!