Astăzi 24 ianuarie 2024 se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Președintele Consiliului Județean (CJ) Argeș, Ion Mînzînă, a participat la manifestările organizate la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza de la Pitești. Din delegația condusă de președintele Ion Mînzînă au făcut parte și vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, administratorul județului, Cristian Puiu, directorul executiv al Direcției Cultură, Turism şi Tineret, Roxana Stoenescu și consilieri județeni.
”Mica Unire a fost un prim pas spre realizarea dezideratului de secole al românilor, acela al României Mari. Prin voința românilor, Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al ambelor principate, în Moldova și în Țara Românească. Acest act a avut la bază, la fel ca toate marile demersuri care au condus la statul modern și unitar român, spiritul românesc și dorința de unitate a românilor, în ciuda granițelor impuse politic. Unirea, libertatea și construcția acestei țări nu au fost ușoare. A fost nevoie de sacrificii și determinare. Tocmai de aceea, și astăzi, acest spirit de românism și de unitate ar trebui să stea la baza a tot ceea ce facem, pentru că numai ca națiune putem fi puternici și numai astfel putem contribui la dezvoltarea țării noastre!”, a fost mesajul transmis de Ion Mînzînă, președinte CJ Argeș.
”Mica Unire, evenimentul important petrecut în urmă cu 165 de ani este momentul care precede înfăptuirea statului modern de astăzi. Este un eveniment pe care niciun român n-ar trebui să-l treacă cu vederea.
Este un eveniment pe care cu toții trebuie să-l celebrăm în fiecare an.
Iată că și astăzi este un prilej pentru fiecare dintre noi de aducere aminte, de comemorări, dar și de sărbătoare!
Să ne bucurăm că, iată, înaintașii noștri ne-au deschis drumul către o Românie modernă către lucruri care se întâmplă azi într-un mod cu totul și cu totul pozitiv!
Dragi români, să nu uităm niciodată, simbolurile importante ale României, să le respectați și să le promovați!
La mulți ani, România!
La mulți ani, Români!”, a transmis Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș, potrivit informării publicate.
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Sursă foto: Facebook Consiliul Județean Argeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Senatorul Ovidiu Puiu: „Unitatea și iubirea de patrie înseamnă întotdeauna victorie!”