Alin Călinescu face parte din noua generație de manageri publici care au reușit să îmbine perfect pasiunile personale cu aptitudinile profesionale necesare pentru a conduce: forța de organizare, gândirea strategică, orientarea către rezultate, capacitatea de a uni oameni.
Cu studii de specialitate în sfera artelor, Alin Călinescu a preluat Centrul Cultural Mioveni, în urmă cu 6 ani, ca pe un obiectiv de importanță strategică nu doar pentru dezvoltarea unei comunități, ci pentru promovarea ei la nivel județean și național. S-a dovedit a fi un visător pragmatic, un manager intuitiv și un om care a reușit să aducă energia generației sale într-un mediu marcat până atunci mai mult de conservatorism.
A reușit – ca atare – să asigure nu numai îndeplinirea funcțiilor de bază din sfera unui centru cultural mare (o paletă largă și atractivă de cursuri, programe educaționale, evenimente publice, simpozioane etc.), dar și să o extindă către campanii publice de amploare și, mai ales, către evenimente care au dobândit amploare națională. Se detașează, dintre acestea, Analogue – festivalul care a așezat Argeșul pe harta marilor evenimente naționale.
Ce atribute simte domnia-sa că l-au ajutat să reușească în a deveni un etalon pentru generația de manageri pe care o reprezintă?
Calitățile personale și profesionale care m-au ajutat în carieră sunt perseverența, ambiția și dorința permanentă de a reuși tot ceea ce îmi propun!, explică directorul Centrului Cultural Mioveni.
La polul opus, cel al dificultăților întâmpinate, consideră că acestea apar, inevitabil, la tot pasul, în toate domeniile, nefiind doar apanajul managerilor și că diferența o face modul de a le întâmpina
Important este să găsim soluții! Să luptăm pentru ce ne propunem și pentru ce ne dorim cu tărie, pentru că – la final – rămâne doar ceea ce este cu adevărat important pentru noi!”, este mesajul încărcat de optimism și energie pozitivă al lui Alin Călinescu.
De altfel, această atitudine pare să fi marcat întregul său traseu profesional, în care, natural, a resimțit modificarea treptată a dorințelor din copilărie și adolescență către modul în care viața domniei-sale arată în prezent.
Cu toate acestea, sunt absolvent al Facultății de Teatru și cumva am rămas pe un domeniu care îmi este aproape de suflet. Trăiesc în prezent și mă bucur de tot ceea ce primesc, încercând să iau de la viață tot ceea ce mă face fericit! Un moment-cheie a fost acela în care am ales drumul către Facultatea de Teatru (una dintre cele mai bune decizii din viața mea!), lucru care s-a întâmplat după ce am văzut un examen de improvizație susținut de către studenții de la actorie și mi-am zis: «Asta îmi doresc să fac!». Realitatea este că am încercat să îmi conduc cariera pe un principiu de bază pentru mine: când faci ceea ce îți place în viață, este influențată în bine fiecare decizie pe care o iei la un moment dat!”
Cu același optimism, dar și cu deschidere către proiecte din altă sferă decât cea a managementului public, întâmpină directorul Alin Călinescu și anul 2024. Domnia-sa declară că – în primul rând – își dorește o continuitate a proiectelor pe care le are în agenda culturală a instituției, urmărind să păstreze cel puțin același nivel de performanță a Centrului Cultural Mioveni.
Nu vă ascund însă faptul că îmi zboară gândurile și într-o direcție privată, cu care am cochetat și în trecut. Una dintre dorințele pe care le am este aceea de a-mi dezvolta abilitățile într-o direcție care îmi place și care mă face fericit.”, mai dezvăluie domnia-sa.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Cristian Stan, scriitor „A trebuit să învăț să-mi asum până la capăt ce vreau să fac cu viața mea”