Avalanșă de mari dimensiuni la Bâlea Lac

de | 15.02.2024 17:42 | Național, Eveniment

O avalanșă de mari dimensiuni a avut loc la Bâlea Lac în urma ultimelor ninsori, anunță Serviciul Județean Salvamont Sibiu. Din fericire, nu au existat victime.

Potrivit turnulsfatului.ro, zăpada a ajuns până în zona de chioșcuri și a îngropat corturile a doi turiști. Norocul a făcut ca cei doi să se afle într-o cabană în acel moment, astfel că nimeni nu a fost rănit.

Avalanșa are o coroană foarte mare, de aproximativ 200 de metri. Zăpada a ajuns până la zona de chioșcuri și a îngropat corturile a doi turiști care, din fericire, în acel moment se aflau în cabană la un ceai. Astfel, le-au fost îngropate doar corturile și bagajele. Cei doi nu erau în zona de abrupt, dar totuși zăpada a ajuns până acolo și din câte am văzut, au săpat deja la un metru jumătate, doi metri în zăpadă și încă nu au dat de corturi”, transmite Dan Popescu, șeful Salvamont Sibiu

Salvatorii montani avertizează că riscul de producere a avalanșelor rămâne crescut și în zilele următoare și recomandă turiștilor să nu se aventureze pe trasee în zona înaltă a Munților Făgăraș.

Reamintim turiștilor ca riscul de avalanșă este 4 din 5 și nu recomandăm practicarea sporturilor de iarnă în zonă!”, transmit reprezentanții Salvamont Sibiu

De asemenea, risc mare, de gradul patru din cinci, de producere de avalanşe este și în munții Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu. În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este însemnat, fiind cotat cu 3 pe o scară de la 1 la 5.

Potrivit buletinului nivometeorologic publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie, până vineri seară,16 februarie, la ora 20.00, este risc mare – 4 din 5 – de producere a unor avalanşe atât la peste 1.800 de metri altitudine, cât şi sub această înălţime.

În ultimele zile, la peste 1.800 m altitudine, pe arii extinse s-au semnalat ninsori însemnate cantitativ, care au depus peste 30-40 cm de zăpadă proaspătă, iar pe versanții nordici local peste 50-60 cm. Și la altitudini de sub 1800 m stratul nou-depus este de grosimi importante, ce depășesc 40-50 cm și pe versanții nordici local 70 cm, iar zăpada căzută este umedă și grea.

Foto Facebook Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Brașovean lăsat fără permis în Argeș. Circula cu 122 de km/h în localitate

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bâlea Lac

Ultimele articole