La discuții cu conducerea DGASPC Argeș. Ce probleme au asistenţii sociali din cadrul primăriilor?

de | 27.02.2024 18:05 | Administrație, Județean

Consiliul Județean (CJ) Argeș a găzduit, astăzi, un dublu eveniment organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş (DGASPC) – Întâlnirea semestrială cu asistenţii sociali din cadrul primăriilor din judeţul Argeş și Întâlnirea județeană în vederea dezvoltării forței de muncă în serviciile sociale ocazie cu care Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (C.N.A.S.R.) a prezentat un proiect național derulat împreună cu UNICEF.

Astfel, potrivit informării CJ Argeș, la dezbateri au fost prezenți vicepreședinții CJ Argeș, Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, subprefectul Bogdan Minciunescu, consilierul județean Viorel Enache, președintele ATOP Argeș, Tatiana Eftime, director general al DGASPC Argeș, conduceri ale instituțiilor publice și ale structurilor private implicate în domeniul social, precum și reprezentanți ai Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Argeș. În cadrul întâlnirii semestriale cu asistenţii sociali din cadrul primăriilor din judeţul Argeş au fost abordate rolul autorităților publice locale în organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, conform prevederilor Legii nr. 156/2023 privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, precum și rolul în identificarea, evaluarea și monitorizarea acestora, în contextul Strategiei naționale privind prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități și accelerarea procesului de dezinstituționalizare, pentru perioada 2022-2030, a Strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Argeș pentru perioada 2022-2027, precum și a rolului D.G.A.S.P.C. Argeș de a coordona şi sprijini activitatea autorităţilor administraţiei publice locale din judeţ în domeniul asistenţei sociale și a drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Pe bugetul CJ aceste servicii sociale ”pun o presiune uriașă”

„Da, Consiliul Județean a fost și este partener în proiectele dezvoltate de DGASPC Argeș pentru că problematica serviciilor sociale are o importanță deosebită pentru noi în contextul actual. Avem sute de ore de muncă pe șantierele din comunitățile dumneavoastră din Tigveni, Ciofrângeni, Băbana, Ștefănești sau Câmpulung, unde avem derulate proiecte pe fonduri europene. De aceea, orice întâlnire care are ca scop atragerea de fonduri europene și dezvoltarea de servicii sociale care vin în completarea investițiilor făcute de CJ, nu poate decât să ajute la dezvoltarea județului nostru”, a precizat Marius Nicolaescu, vicepreședinte CJ Argeș.

„Pe bugetul Consiliului Județean aceste servicii sociale foarte diversificate și destul de complicate pun o presiune uriașă dar, așa cum a precizat și colegul meu, de fiecare dată noi, cei de la CJ, fie direct, fie indirect, prin partenerii la care făceam referire, am găsit resursele necesare pentru a susține această activitate foarte importantă”, a punctat Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș.

„În calitate de președinte al ATOP am avut o relație de colaborare și parteneriat cu DGASPC pe proiecte importante. Toate acestea înseamnă implicare, consecvență și profesionalism. Lucrez de peste 20 de ani în Urgența Spitalului de Pediatrie și nu pot să spun decât că din ce în ce mai mult se simte nevoia unui parteneriat între serviciile medicale și serviciile sociale „, a completat Viorel Enache, consilier județean, președinte ATOP.

În cadrul celei de a doua părți, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România(C.N.A.S.R.) a prezentat proiectul ”Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii” cu sprijinul UNICEF România. Până la finalul proiectului 2000 de comune vor fi beneficiare ale activităților acestui proiect. ACoR este partener strategic în cadrul acestui proiect, în acest sens fiind semnat, în iulie 2023, un Acord de parteneriat între Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, UNICEF România și Asociația Comunelor din România. Totodată, un Acord de parteneriat a fost semnat și cu ACoR Filiala Argeș în octombrie 2023.

Sursă foto: Facebook CJ Argeș.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

S-a semnat contractul. Se caută soluții tehnice pentru a circula pe Transfăgărășan pe tot timpul anului

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole