▼ În vreme ce ministrul Alina Gorghiu s-a preocupat de legislația necesară luptătorilor antidrog, prefectul a organizat dezbateri permanente cu adolescenții din licee, aducând în fața lor polițiști, psihologi, dar și deținuți care să-i ajute să conștientizeze pericolele.
Legea care prevede înființarea Registrului Traficanților de droguri, inițiată de ministrul Justiției Alina Gorghiu, a fost votată, marțea trecută, în Camera Deputaților (for decizional), cu 246 de voturi. Registrul este un pas extrem de important în lupta împotriva acestui flagel și reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni din sfera traficului ilicit de droguri, precum și a celor au efectuat fără drept operațiuni cu substanțe psihoactive sau pretinzând că dețin autorizație.
Mai precis, registrul reprezintă o bază de date cu ajutorul căreia oamenii legi vor putea să verifice unde sunt traficanții, ce fac, ce serviciu au, cu cine intră în contact, dacă sunt la un festival sau dacă stau în preajma școlilor. În funcție de pedeapsă, persoanele vor fi înscrise în registru între 5 și 20 de ani. În această perioadă, poliția va putea ști unde există riscul ca persoana vizată să vândă din nou droguri.
În lupta împotriva consumului de droguri s-a implicat activ și prefectul județului Argeș, Radu Perianu, candidat al Partidului Național Liberal pentru Consiliul Județean, prin organizarea a numeroase întâlniri și dezbateri cu tinerii din județ, unde temele de discuție au fost, în primul rând, legate de riscurile enorme ale unei astfel de tentații distrugătoare.
Radu Perianu: ”Cel mai tânăr consumator identificat în Argeș are doar 14 ani!”
”Am ajuns la concluzia tristă că România nu mai este o țară de tranzit, ci a devenit o țară de consum. Piața este invadată de substanțe halucinogene ieftine, accesibile oricui. Ele sunt create chimic în diverse țări și sunt vândute în România de traficanți la prețuri foarte mici. Asistăm la o politică extrem de ticăloasă din partea traficanților pentru câștiguri cât mai mari. Ca prefect al județului Argeș, am acționat permanent pentru conștientizarea potențialilor consumatori. În acțiunile pe care le-am inițiat am avut întâlniri în toate liceele mari din județ, adresându-ne în special acelor categorii care sunt extrem de vulnerabile: tineri adolescenți care datorită teribilismului, curiozității, mediului sau anturajului sunt mai expuși pericolului de a consuma astfel de substanțe”, a explicat, pentru publicația ”Ancheta”, prefectul de Argeș.
La acțiunile inițiate de Radu Perianu s-au alăturat și alte instituțiii, care susțin lupta împotriva substanțelor ilicite: Agenția Națională Antidrog, polițiști de la Biroul de Combatere a Criminalității Organizate, psihologi, dar și Penitenciarul Mioveni, de unde au fost trimiși, în condițiile prevăzute de lege, trei deținuți care le-au vorbit elevilor despre cum drogurile le-au distrus viața.
”Copiii au fost foarte atenți, au pus întrebări. Am fost foarte atent să văd dacă își apleacă privirea în telefon. Majoritatea covârșitoare a participat activ la discuții, care uneori s-au prelungit. Vom continua astfel de acțiuni, pentru că nu trebuie să slăbim nicio secundă lupta împotriva consumului de droguti”, a completat Radu Perianu.
Campania inițiată de către prefectul Radu Perianu a debutat acum șase luni, în octombrie 2023, și continuă la nivelul întregului județ.
La momentul lansării acestei campanii, Radu Perianu anunța: ”Cel mai tânăr consumator identificat în Argeș are doar 14 ani. Vom combate consumul prin educație! Lansăm în județul Argeș, în mod oficial, un grup de lucru pentru lupta împotriva consumului de droguri. Este o problemă pe care o consider o prioritate și vom munci să le arătăm elevilor, tinerilor, că nu trebuie să se lasă pradă acestui viciu.
Este bine să înțelegem că nu este momentul să evităm să vorbim despre această problemă, cea a drogurilor. Dacă vom lăsa ca elevii să își ia informații de unde pot, de cele mai multe ori, de la surse neautorizate, am putea pierde noi această luptă.
Fac un apel la părinți, la bunici, la prieteni, rude, profesori, autorități, partide politice, indiferent de culoarea lor, să aibă curaj să discute cu tinerii și să îi îndrume. Noi vom face același lucru! Îi aștept pe elevi să ne pună întrebări, să ne transmită problemele lor, discuțiile dintre ei, curiozitățile lor.
Conform ultimelor statistici, date actualizate de Agenția Națională Antidrog, tineri cu vârste de la 15 la 19 ani au intrat în programe de tratament împotriva dependenței de droguri: 259 pentru canabis, 91 pentru etnobotanice, 24 pentru metamfetamine, amfetamine, MDMA, șase pentru opioide, dintre care 5 consumau heroină, alți patru tineri pentru cocaină. Datele sunt la nivel național și sunt înregistrați 470 de elevi sau studenți consumatori de droguri.
În județul Argeș, mulți adolescenți au ajuns la spital din cauza acestui viciu. Cel mai tânăr consumator dintre cei care au avut nevoie de ajutorul medicilor are doar 14 ani. Un alt tânăr are 15 ani, alții au 17 ani. Cel mai consumat drog în Argeș este canabisul, urmat de etnobotanice.
În România, se consumă narcotice foarte ieftine, în așa fel încât să ajungă la un număr cât mai mare de clienți, iar celor care vând, după cum se vede din datele prezentate, nu le pasă de vârsta consumatorului. Nu contează că are 14 ani, că are 20 de ani, că are 50 de ani. Contează doar banii! Este un prim lucru pe care îl spun tuturor elevilor: cel care vă oferă droguri nu vă este prieten!”
Iulian Sârbu: ”Celor care instrumentează astfel de cazuri le va fi mult mai ușor acum!”
”Traficanții condamnați recidivează și acest registru este un mijloc foarte important pentru Poliția Română, pentru cunoașterea, supravegherea și identificarea persoanelor care au comis infracțiuni din această sferă a traficului ilicit de droguri. Se referă nu doar la infracțiunile traficului de droguri, ci și la cei care efectuează trafic se substanțe psihoactive. Este un proiect inițiat în primul rând pe linia de prevenție, o bază de date cu ajutorul căreia Poliția poate să știe oricând unde se află acești traficanți care ies din penitenciare, cu cine intră în contact, care este sursa lor de finanțare, dacă vor participa la vreun festival de muzică sau vor fi în preajma tinerilor. Acum este o obligație a celor înscriși în acest registru, înainte nu avea nimeni această obligație. Pe cei eliberați din penitenciare nu prea puteai să îi aduci la Poliție să îi întrebi de aceste date prevăzute acum.
Celor care instrumentează astfel de cazuri le va fi mult mai ușor acum, important este să aibă resursele necesare. Să vedem unde va fi amplasat în cadrul Poliției, se va înființa vreun compartiment, va fi în preajma celor de la Poliția Judiciară de la Serviciul de Investigații Criminale sau va fi dat în gestiunea celor de la Combaterea Criminalității Organizate. Ar trebui și un plus de personal, știu că se fac demersuri în acest sens și la structura de Combatere a Criminalității Organizate, dar și în general, în Poliția Română, însă durează foarte mult partea de gestionare și alocare a resurselor”, a explicat pentru publicația ”Ancheta” Iulian Sârbu, fost șef la Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești.
Material realizat de Berta Dima.
Sursă foto: ediția tipătită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: