Compania Gabriel Resources anunță că va contesta decizia în cazul Roşia Montană

de | 09.03.2024 21:45 | Lifestyle, Național

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat vineri, 8 martie, câștig de cauză țării noastre în procesul cu Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

La aflarea deciziei reprezentanții companiei Gabriel Resources au anunțat că vor contesta decizia în cazul Roşia Montană.

Reamintim faptul că vineri, 8 martie, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat câștig de cauză țării noastre în procesul cu Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Firma din Canada a cerut inițial daune de  6,7 miliarde de dolari pentru blocarea exploatărilor de aur însă în urma deciziei de ieri, Gabriel Resources Ltd. trebuie să înapoieze României aproximativ 1,4 milioane de dolari, cheltuieli cu judecata plus dobânzi și penalități.

.. Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r.) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (…) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (…) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

 

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți”, se arată în decizia instanței.

Mai trebuie precizat că în urma acestei decizii Roșia Montană rămâne în patrimoniul UNESCO.

Trebuie precizat și faptul că în următoarele 20 de zile, părțile trebuie să transmită Tribunalului Internațional dacă sunt de acord să desecretizeze în totalitate această decizie.

 

Foto: economica.net

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

(Video) Scandal după scandal la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Argeș

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole