Cristina Ghineț, președinte OFL Argeș: Cea mai mare provocare a fost să conving femeile să se implice!

de | 09.03.2024 22:00 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Mulți intră în politică pentru a se face… oameni. Avocatul Cristina Ghineț a intrat în politică deja… om. Un om cu o profesie în avocatură, un om care era deja implicat în viața comunității și pentru care politica este doar un instrument prin care poți face mai mult bine. Astăzi este președinte al Organizației de Femei al PNL Argeș și vicepreședinte responsabil pe regiunea de Sud.

Cea mai mare provocare prin prisma acestor funcții a fost să le determine pe femei să aibă încredere în propriile puteri și să se implice, explică domnia sa.

▼Femeile se confruntă cu numeroase provocări. Prin prisma funcției de președinte al OFL Argeș, care a fost cea mai mare provocare cu care v-ați confrunta?

– Cea mai mare provocare a fost aceea de a convinge femeile să se implice. Foarte multe sunt temătoare, sunt obstrucționate de familii, societate sau de alți colegi. Asta a fost și rămâne cea mai mare provocare, să le conving pe femei să vină în echipă. Cum poți face asta? Prin puterea propriului exemplu, prin transparență și deschidere. Recunosc, având în fruntea filialei argeșene o femeie, pe Alina Gorghiu, a fost ceva mai ușor să am argumente pentru care o femeie poate face carieră în politică.

Cristina Ghineț si alina gorghiu

▼Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?

– În politică și administrație mai sunt pași de făcut, chiar foarte mulți. Altfel n-ar fi fost necesară o lege care să promoveze egalitatea de gen… Din păcate, nici acest proiect de lege nu a trecut de Camera Deputaților, lucru care ne demonstrează că egalitatea de gen mai are de așteptat în aceste domenii.

Primul pas care trebuie făcut pentru a avea cu adevărat egalitate de gen este legiferarea. Doar prin impunere ar putea fi rezolvată această problemă, pentru că la nivel de mental colectiv mai este mult de lucrat pentru ca femeilor să li se ofere ce li se cuvine, potrivit muncii și pregătirii. Mentalul colectiv se schimbă în generații. Legea, însă, o dată implementată, va demonstra că femeile sunt bune și în politică, și în administrație, și atunci mentalitățile se vor schimba mult mai repede.

▼Ați avut, totuși, avantaje generate de faptul că sunteți femeie?

-Ar fi un avantaj de care nu beneficiez doar eu, ci noi, femeile, în general: avem un grad mult mai mare de empatie. Avem mai multă grijă de părinți și copii, suntem mai sensibile și receptive la nevoile celor aflați în dificultate, putem simți mult mai clar pulsul societății și, cel mai important, ne pasă, pentru că ne afectează. Ca politician, a fi empatic, a-ți păsa de cel care îți încredințează încrederea, cred că este esențial. Iar noi, femeile, ne pricepem mult mai bine la acest capitol.

femei pnl - Cristina Ghineț, președinte OFL Argeș: Cea mai mare provocare a fost să conving femeile să se implice!

▼Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?

-Nu aș face nimic diferit, aș face totul la fel, cu siguranță. Am făcut toate lucrurile la timpul lor, nu am sărit etape, de aceea tot ce a venit a fost ca o consecință a muncii depuse în toți acești ani.

Cristina Ghineț-

▼Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?

-O femeie are nevoie de automotivație, dar și de sprijinul familiei, de cel al prietenilor, al colegilor. Ești parte integrantă dintr-un angrenaj, trebuie să fii parte din echipă să reușești, indiferent câtă automotivație ai avea.

▼Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?

– O admir pe Alina Gorghiu pentru puterea de muncă, pentru determinare, ambiție și efortul extra- omenesc pe care-l face. Ca să vă dau din casă, noi, colegii din partid, ne întrebăm dacă nu cumva are o clonă. Dincolo de asta, o mai admir pentru faptul că a acordat încredere oamenilor și, implicit, șansa de a demonstra că pot face o treabă bună și în politică.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

Alina Gorghiu: ”În 2024 va avea de câștigat cel mai mult partidul care va avea susținerea femeilor”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Argeș | Camera Deputaților | Cristina Ghineț

Ultimele articole