În pragul sărbătorilor pascale, când iar ne vom îndrepta atenția către magazine, pentru a ne aproviziona cu produsele necesare, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș, Sorin Sorescu, dă asigurări că, atâta timp cât cumpărăturile se fac din unități autorizate, suntem în siguranță.
Un barometru care arată calitatea produselor alimentare comercializate în Argeș, în opinia directorului Sorescu, sunt toxiinfecțiile. „De doi ani nu am mai avut toxiinfecții alimentare.”, anunță acesta, subliniind că produsele alimentare, de la fructe și legume, la carne și lactate ar trebui cumpărate de la comercianți și producători autorizați, nu din portbagaj sau de la colț de stradă, pentru că acelea nu oferă nicio siguranță.
Care sunt abatoarele pentru sacrificarea mieilor
Pentru sacrificarea mieilor, la nivelul județului Argeș sunt disponibile șapte abatoare autorizate sanitar-veterinar, respectiv: în Bascov sunt trei, SC Sam Dor Divers SRL, SC Rador A&E SRL și SC Stanion Invest Total SRL, în Câmpulung, SC Abatorul Câmpulung SRL, în Rucăr – SC Cosco Vele SRL, la Costești – SC Muntenia Costești SRL și la Ștefănești – SC Radic Star SRL.
Aceste abatoare pot presta servicii de sacrificare a mieilor și a iezilor proveniți de la crescătorii de animale ce dețin exploatații înregistrate sanitar-veterinar, anunță DSVSA Argeș.
De asemenea, Instituția Prefectului a anunțat, în această dimineață, că în urma unei solicitări scrise, s-a emis aviz temporar de funcționare pentru sacrificarea mieilor și la nivelul exploatației proprii, în localitatea Surdulesti, comuna Miroși, Nr.390B, din județul Argeș, „cu respectarea condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor”.
Comercializarea carcaselor sacrificate la nivelul abatoarelor se face in piețe autorizate temporar pentru această activitate ( piața Ceair, piața Smardan și piața Găvana din Pitești, precum si în măcelarii înregistrate sanitar veterinar de pe raza judetului Argeș.
In centrele de taiere temporare, sacrificarea si comercializarea se face doar la cererea consumatorului final, fiind interzisa comercializarea catre alte unitati de vanzare cu amanuntul.
Toate carcasele comercializate la nivelul unitatilor enumerate mai sus trebuie sa fie marcate doar cu stampila ovala iar din centrele temporare, stampila de marcare este de forma rotunda.
Atragem atentia pe aceasta cale asupra riscurilor grave la care consumatorii se expun in cazul consumului de produse alimentare achizitionate din locuri neamenajate, fara supraveghere sanitara veterinara – comert stradal sau alte spatii neaprobate sanitar veterinar” , a adăugat în această dimineață, directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu.