Cristian Gentea despre Sala Polivalentă:  Prețul estimat a fost redus cu 600.000 lei!

de | 11.04.2022 14:44 | Administrație, Pitești

Săptămâna trecută, suplimentarea de buget de la Sala Polivalentă necesară amenajărilor exterioare, pe care Primăria și le-a asumat de la început, a ținut capul de afiș al administrației piteștene. Au existat numeroase controverse și discuții încinse, după ce consilierii liberali au motivat că nu au avut timp să studieze întreaga documentație într-un timp extrem de scurt, de câteva zeci de minute înainte de ședința de Consiliu Local.

Pe de altă parte, în memoriul de prezentare din cadrul studiului de fezabilitate, într-o secțiune în care se detaliau beneficiile proiectului de la Sala Polivalentă pentru comunitatea locală, au apărut niște pasaje în care se făcea referire la avantajele asfaltării unui drum în zona rurală, la țară, nicidecum în mijlocul municipiului Pitești. Proiectantul a fost chemat în fața consilierilor locali, și-a asumat greșeala și le-a oferit toate lămuririle necesare.

Pe 7 aprilie, în ședința extraordinară, hotărârea de CL a trecut fără a se face nici măcar un comentariu, ceea ce înseamnă că explicațiile au fost cuprinzătoare. Din tot acest tămbălău, piteștenii nu au înțeles nimic, rămânând doar cu multe semne de întrebare, așa că i-am cerut edilului Piteștiului să ne explice care este poziția domniei sale și de ce este nevoie de cei 2,4 milioane lei.

» Domnule primar, de unde s-a declanșat graba și toată nebunia cu suplimentarea de la Sala Polivalentă?

–  S-a declanșat în 22 martie, când am primit o adresă de la Compania Națională de Investiții prin care ni se solicitau valorile actualizate pentru întocmirea devizului general de realizare a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții Sala Polivalentă în municipiul Pitești.

CNI ne informa că intenționează să definitiveze documentația pentru reavizare până miercuri, 23 martie, adică a doua zi! Urma ca aceasta să fie supusă etapelor legale privind reavizarea și obținerea hotărârii de guvern. În final, ni se spunea că – în cazul în care nu facem acest lucru până pe 23 martie – vor fi obligați să folosească informațiile neactualizate, referitoare la cheltuielile suportate de către UAT Pitești. Asta ar fi însemnat ca – în cazul în care noi nu ne conformam și ar fi ieșit respectiva decizie a Executivului – după actualizare, să trebuiască să venim noi cu modificare la hotărârea de guvern, adică o procedură lungă și complexă.

» Păi, și s-a putut face în 24 de ore, de pe 22 până pe 23 martie?

–   În 22 martie, a intrat adresa în Primărie. Până în 23 martie, nu aveam când să facem toate aceste materiale! Am avut ședință ordinară a Consiliului Local pe data de 24 martie, în care nu am putut intra cu actualizarea și am sperat că facem o ședință extraordinară la începutul lunii aprilie și să rezolvăm situația.

Cristian Gentea Sala Polivalenta

Sursa media: Primăria Pitești

Imediat ne-am apucat de analiză. Am fost și eu acolo pe teren, la Sala Polivalentă, acum două săptămâni.  Cei de la Direcția Tehnică, împreună cu proiectantul și cu cei doi viceprimari au fost zilnic la Sala Polivalentă. Cei doi viceprimari chiar au avut tot felul de observații, au solicitat proiectantului diverse renunțări, pentru ca prețul estimat, care fusese inițial de 3 milioane de lei cu TVA inclus, să scadă! Și a scăzut cu 600.000 lei.

Într-un final, această documentație reactualizată, cu presiuni pe proiectant să termine în timp util, a fost gata exact pe data de 5 aprilie, când noi convocaserăm o ședință extraordinară de Consiliul Local, pentru că rămăseseră bani pe PNRR – valul renovării – și aveam posibilitatea să mai accesăm fonduri pentru încă două unități școlare.

Întrucât materialele informative de la proiectant au venit foarte târziu, ne-am gândit să le punem pe e-mailurile consilierilor locali și… știți ce s-a întâmplat la acea ședință din 5 aprilie!

» Dincolo de faptul că aleșii locali de la PNL au sesizat timpul extrem de scurt de studiu aferent documentației, s-a mai întâmplat să apară în hârtii și fragmente întregi despre oportunitatea investiției într-un mediu… rural.

–  Am revenit după o zi, în 7 aprilie, cu o ședință de îndată. Între timp s-a văzut, așa cum spuneți, că o parte din memoriul de prezentare venit de la proiectant (nicidecum soluția pentru lucrarea respectivă sau prețul estimat, ci o porțiune generică) se referea la o altă lucrare, realizabilă undeva în mediul rural.

Cristian Gentea si viceprimarii

Sursa media: Primăria Pitești

Proiectantul – care mie mi s-a părut un tip superprofesionist și mă bucur că au remarcat și consilierii acest lucru!  – a venit în ședințele de comisii și a explicat ce s-a întâmplat, de unde provenea greșeala. A fost o eroare, pur și simplu, asumată ca atare, dar care nu viza partea tehnică și financiară efectivă.  Bine că a fost observată și acum putem, după votul consilierilor, să transmitem datele la București. Chiar ne-am încadrat pentru avizarea hotărârii de guvern. Am explicat în Consiliul Local, consilierii au înțeles tot ce v-am prezentat acum, chiar au spus că lucrurile sunt clare.


Piteștiul transformat în… sat prin metoda copy-paste

Greșeala făcută în memoriul de prezentare al proiectului întocmit de HVID Consulting Group SRL a fost asumată și explicată de către reprezentantul societății, care s-a întâlnit cu membrii Consiliului Local. În fața lor, acesta a spus că în respectivul text de prezentare au scăpat acele paragrafe, deoarece a fost nevoie să se lucreze repede și a fost mai eficient să se meargă pe un schelet de prezentare folosit anterior, însă textul a fost schimbat rapid și cei de la firma de proiectare și-au asumat eroarea. Reprezentantul acestora a menționat însă foarte clar că nu a fost vorba de greșeli de natură tehnică sau financiară, care să afecteze proiectul de la Sala Polivalentă.


Interesul nostru este să omologăm sala

Sala Polivalenta- etapa de constructie

Pentru încheierea proiectului Sala Polivalentă este necesară realizarea sistematizării terenului de la Sala Polivalentă, procedură asumată de către Primăria Pitești. Valoarea acestei etape nu a putut fi cunoscută la finalul anului trecut pentru a fi prinsă în buget, deoarece nu au fost posibile ridicările topo, întrucât pe zona respectivă erau amplasate utilajele și containerele constructorului, firma Con A SA.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Cristian Gentea | Pitești | Primăria Pitești