Peste un milion de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe

de | 23.04.2024 12:51 | Lifestyle, Național

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai importanţi sfinţi din Calendarul Creştin Ortodox, este sărbătorit de români pe 23 aprilie.

Conform informațiilor Direcției pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, cu această ocazie, peste un milion de români își serbează onomastica.

Cine a fost Sfântul Gheorghe?

Sfântul Gheorghe s-a născut în Cappadocia, în jurul anului 270 d.Hr., într-o familie creștină.

La vârsta de 20 de ani, el a intrat în armată și a devenit un soldat valoros, fiind ridicat la gradul de căpitan al gărzii imperiale romane. Cu toate acestea, și-a păstrat credința creștină, refuzând să renunțe la ea.

În anul 303, împăratul Diocletian începe, însă, lupta împotriva creștinilor,  dărâmând lăcașurile lor, interzicând creștinilor să se adune, arzând cărțile sfinte și ucigând pe toți cei care refuzau să adore zeii păgâni promovați de el.

El a fost mai întâi ispitit cu diferite funcții și bogății pentru a se lepăda de credința sa, iar apoi, pentru că a refuzat, a fost arestat și torturat, sfârșind  condamnat la moarte prin decapitare în ziua de 23 aprilie a anului 304, zi rămasă de atunci zi de prăznuire.

Sfântul Gheorghe a devenit rapid unul dintre cei mai venerați sfinți creștini din lume, fiind adesea asociat cu simbolul luptei împotriva răului și al protecției împotriva dușmanilor. În multe țări, inclusiv în România, el este sărbătorit ca patron al soldaților și al cavalerilor, fiind adesea reprezentat în picturi călare pe un cal alb, luptând cu o suliță împotriva unui dragon.

Sf Gheorghe

Peste un milion de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe

Astfel, potrivit celor de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, astăzi își vor sărbători onomastica 1.043.336 de români. Cel mai des întâlnit prenume masculin este Gheorghe și îl poartă 412.931 români. Acesta este urmat de George (159.320 de români).

La popul opus, cel mai rar întâlnit prenume masculin este Gheo, doi români fiind botezați așa.

Sunt sărbătoriţi şi cei care poartă prenumele Georgean, Georgel, Georgian, Georgică/Georgica, Gheo, Gheorge, Gheorghiţă/Gheorghita, Ghiorghe, Ghiorghi, Ghiorghiţă/Ghiorghita, Ghiţă/Ghita, Gicuţă/Gicuta, Gică/Gica, Gigel, Gigi, Giorgian şi Giorgică/Giorgica . Dintre femei, cele mai multe poartă numele Georgiana şi Georgeta.

Mai sunt întâlnite următoarele prenume feminine: Georgeana, Georgica, Geta, Getuţa/Getuta, Gheorgeta, Gheorgheta, Gheorghiţa/Gheorghita, Gherghina, Ghiorghina, Ghiorghiţa/Ghiorghita, Ghiţa/Ghita, Gica, Gicuţa/Gicuta, Gigi, Gina, Giorgeta, Giorgiana, Giorgica.

Sursa foto: depositphoto

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare: