Cristian Gentea: ” Respect și recunoștință, veteranilor de război!”

de | 29.04.2024 10:45 | Importante, Lifestyle, Pitești

Anual, pe data de 29 aprilie este marcată ”Ziua veteranilor de război”, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României. Cu această ocazie primarul Piteștiului a transmis un mesaj de recunoștință.

Data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. De altfel, această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit informațiilor de pe site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. Totodată, în Primul Război Mondial s-au jertfit peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi). Potrivit informațiilor de pe veteraniiromaniei.mapn.ro, în cel de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi.

”Cu profundă recunoștință, rememorăm astăzi sacrificiul și curajul veteranilor de război, a celor care au luptat pentru libertate și demnitate în timpul conflictelor trecute.

Este exemplul unei vieți dedicate binelui comun!

Onorăm memoria camarazilor dumneavoastră căzuți la datorie și ne luăm angajamentul ca generațiile următoare să cunoască istoria pe care ați scris-o prin sacrificiul făcut.

Respect și recunoștință, veteranilor de război!”, a transmis primarul Piteștiului, Cristian Gentea.

Totodată, la ceremonia militară şi religioasă, cu depuneri de coroane şi jerbe de flori, ce a avut loc la Cimitirul Eroilor din Pitești au participat, din partea Consiliului Județean Argeș, vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, directorul executiv al Direcției Cultură, Turism și Tineret, Roxana Stoenescu, alături de consilieri județeni și reprezentanți ai conducerii instituțiilor de cultură din subordine.

Sursă foto: Facebook Cristian Gentea.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Atenție, părinți și bunici! Minivacanța de Paște vine cu surprise pentru cei mici  

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cristian Gentea | Pitești

Ultimele articole