Casa Națională de Pensii răspunde! Cine poate cumula pensia cu alte venituri?

de | 20.09.2024 12:18 | Național, Administrație

Casa Națională de Pensii vine cu o serie de clarificăîi referitoare la cine poate cumula pensia cu alte venituri. Cumulul pensiei cu alte venituri poate fi o sursă suplimentară de venit pentru pensionari, dar nu toți pensionarii beneficiază de această oportunitate. Este important să cunoaștem condițiile specifice în care se permite sau nu acest cumul, conform legislației actuale. Noutățile aduse de Legea nr. 360/2023 vin să clarifice situația pensionarilor de invaliditate, dar și restricțiile impuse unor categorii de pensionari, precum soții supraviețuitori și beneficiarii pensiilor anticipate.

Iată precizările celor de la Casa Națională de Pensii, potrvit inform,ării publicate:

Cine poate cumula pensia cu alte venituri?

”Pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri în următoarele situații:

  • Activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
  • Activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.
  • !!!!  Noutate introdusă de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii

Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate”, informează cei de la Casa Națională de Pensii.

Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?

  1. ”Soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024);
  2. Beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare:
  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu;
  • ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate”, mai explică cei de la Casa Națională de Pensii.

Important de reținut este și faptul că: ”În vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.

Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitești.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Astăzi. Casieria societății Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni S.R.L. are program redus

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mioveni | Pitești | Primăria Municipiului Pitești