Nectarine cu nivel ridicat de pesticide, retrase de la vânzare de ANPC

de | 28.09.2024 08:19 | Național, Eveniment

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că, în urma unor controale efectuate asupra fructelor și legumelor ce provin din import și sunt vândute în marile magazine din România, s-a descoperit un lot de nectarine care conținea un nivel ridicat de pesticide.

Potrivit news.ro, nectarinele cu pulpă galbenă, aduse din Turcia și vândute în magazinele Penny, au fost testate în laborator, unde s-a constatat prezența substanței Imidacloprid într-o concentrație de 0,128 mg/kg, de peste 12 ori mai mare decât limita legală de 0,01 mg/kg.

Astfel, până în acest moment, Laboratorul ICA a finalizat raportul de încercare nr. 11237701-parţial, pentru produsul denumit «nectarine cu pulpă galbenă», importat din Turcia, prelevat de la operatorul economic SC Rewe Romania SRL, administratorul lanţului de magazine Penny. Drept urmare, în data de 25 septembrie 2024, ora 17.00, a fost emis Formularul de notificare obligatorie privind retragerea/ rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală cu privire la produsul testat – «nectarine cu pulpă galbenă» -, motivul descris fiind «depăşirea nivelului pesticide», respectiv a substanţei Imidacloprid”, au transmis reprezentanţii ANPC, potrivit sursei citate

Lotul afectat, distribuit de Deco Frucht SRL (cod 239080924090_48-194/L3702), a fost retras imediat de la comercializare. La momentul controlului, aproximativ 25 de kilograme din aceste nectarine se aflau încă la vânzare.

ANPC a declarat că va continua să ia măsuri stricte împotriva acestor practici și a cerut importatorilor și retailerilor să își verifice atent lanțurile de aprovizionare pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

Este absolut inacceptabil ca produsele importate, precum aceste nectarine din Turcia, să fie comercializate în România având un nivel de pesticide atât de ridicat. Asemenea practici pot pune în pericol sănătatea oamenilor. ANPC va continua să ia măsuri drastice ori de câte ori descoperă astfel de nereguli. Solicităm tuturor importatorilor şi retailerilor să îşi revizuiască cu stricteţe lanţurile de aprovizionare, pentru a evita expunerea consumatorilor la astfel de produse”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Foto descriptiv Shutterstock

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Evenimente noi anunțate de Centrul Cultural Pitești pentru luni, 30 septembrie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Penny | Turcia