Într-o lume în care cancerul devine o preocupare tot mai mare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, ne invită, în ultima postare publicată pe pagina de Facebook, să reflectăm asupra stilului nostru de viață și a alegerilor alimentare care pot influența sănătatea noastră. Pornind de la învățăturile Părintelui Dumitru Stăniloae despre interconexiunea omului cu natura, ÎPS Calinic subliniază impactul devastator pe care chimicalele și practicile agricole moderne îl au asupra organismului uman.
”Se știe de multă vreme că flagelul numit cancer este cel mai mare adversar al vieții noastre. La aceasta se ajunge, de cele mai multe ori, chiar din cauza noastră, din pricina greșelilor noastre făcute ani la rând și generație după generație, din cauza alimentației nepotrivite cu firea noastră. În acest sens este absolut necesar ca să cunoaștem, pe cât posibil, punctele forte care atacă sănătatea noastră și așa bombardată de tot felul de alte neputințe.
Primul gând să ne fie clar, că prin natura lui, omul este dependent energetic de mediul înconjurător și nu putem crește și dezvolta fără o comuniune cu universul material și biologic în care am fost zidiți odată cu creația lumii văzute.
Spre știință, Părintele Dumitru Stăniloae, Sfântul Dogmaticii Ortodoxe, ne-a învățat că „relația omului cu universul creat trebuie să aibă o esență euharistică, în sensul în care omul trebuie să protejeze cu sfințenie puritatea creației peste care Domnul Dumnezeu l-a făcut stăpân”. Unii dintre noi am prins vremi sănătoase cu aer curat și hrană nevătămată de chimicale. Cine își putea închipui că acum, peste un secol și jumătate, „civilizația umană” a început să fabrice și să folosească îngrășăminte chimice ca azotul, fosforul, potasiu și alte produse, folosite pentru creșterea cantităților de producție agricolă. Această procedură a devenit devastatoare, stresul metabolic al plantelor fiind maxim: cu un substrat format din nitriți, în locul îngrășământului organic, animalier. Unde se mai găsesc munți de bălegar care îngrășau natural pământul?
Acum s-a împuținat creșterea animalelor. S-au împuținat și îngrășămintele organice, naturale. Îngrășămintele chimice au obligat natura ca să crească altfel, decât în mediul lor natural.
Cine nu știe că imunitatea plantelor a scăzut în decurs de câteva generații, pentru că au fost otrăvite cu insecticide și erbicide, atacând și mai periculos și agresiv normalitatea din natură. S-au înmulțit speciile de insecte rezistente. În anul 1938 erau 7 specii de insecte, iar în anul 1984 au ajuns la 447 de specii, iar în 2024, ce să mai spunem: suntem copleșiți! Cum să se mai apere celulele tinere din organismul nostru.
Vom vedea cum substanțele azotoase și insecticidele duc la starea de cancer al organismului nostru atât de fragil, dar luptător, după cum se constată de către noi în lupta cu atacurile nemiloase ale cancerului.
Prima grijă este să respingem vestea că am avea cancer sau altă boală. Mental, trebuie să ne salvăm, în primul rând!”, este mesajul transmis de Calinic Argeșeanul pe pagina de Facebook Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: