Argeșul, în topul județelor cu cele mai multe apeluri abuzive la 112 în 2024

de | 20.01.2025 16:35 | Județean, Lifestyle, Național

În 2024, numărul apelurilor abuzive la 112 a scăzut cu aproape un milion, dar încă sunt mulți oameni care sună fără motiv. Deși majoritatea apelurilor la 112 sunt pentru urgențe, cum ar fi accidente sau incendii, un număr semnificativ de apeluri sunt făcute fără a fi necesare intervențiile echipajelor de urgență. Aceste apeluri îngreunează munca operatorilor și riscă să întârzie ajutorul pentru cei care chiar au nevoie.

Din păcate, Argeșul ocupă locul doi în topul județelor cu cele mai multe apeluri abuzive. Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), aproape 41% din apelurile efectuate în Argeș nu au avut nevoie de intervenția echipajelor de urgență. Aceasta înseamnă că multe dintre apelurile făcute de argeșeni au fost nejustificate și au îngreunat activitatea operatorilor.

Apelurile false sau abuzive la numărul de urgență 112 pot avea consecințe grave, deoarece pot întârzia intervențiile în cazuri reale care necesită ajutor imediat. Utilizarea responsabilă a acestui serviciu este esențială pentru protecția și siguranța comunității.

cats - Argeșul, în topul județelor cu cele mai multe apeluri abuzive la 112 în 2024

STS a anunțat că în 2024 operatorii au preluat un total de 9.763.443 apeluri, dintre care 60,45% au fost urgențe. Restul de 39,55% au fost apeluri care nu au necesitat intervenția echipajelor de Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.

Potrivit sursei citate, cele mai responsabile județe, cu cel mai mic procent de apeluri abuzive, sunt Cluj, Timiș, Iași, Bihor și București-Ilfov.

cats 1 - Argeșul, în topul județelor cu cele mai multe apeluri abuzive la 112 în 2024

Pe de altă parte, județele unde apelurile care nu sunt de competența Serviciului 112 reprezintă mai bine de jumătate din numărul total sunt: Gorj(56,26%), Covasna (54,71%), Mureș (52,33%) și Mehedinți (51,06%).

Aceste apeluri abuzive nu doar că îngreunează activitatea echipajelor de urgență, dar pot pune în pericol viața celor care au nevoie de ajutor rapid. Autoritățile atrag atenția că apelurile false și repetate la 112 sunt sancționate conform legii, iar amenzile pot ajunge până la 4.000 de lei. În cazul în care o persoană sună abuziv pentru a doua oară într-un an, amenda poate crește între 4.000 și 8.000 de lei. Aceste sancțiuni sunt menite să descurajeze apelurile false și să asigure faptul că numărul 112 rămâne un serviciu rapid și eficient pentru cei care au nevoie de ajutor urgent.

Așadar, sunați responsabil la 112! Apelurile abuzive pun în pericol viețile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor

Foto: STS

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Te păcălesc că sunt de la bancă și de la Poliție! Atenție la aceste apeluri!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole