Aglomerație mare la UPU (Unitatea de Primiri Urgențe) a Spitalului Județean în acest weekend. Nu doar excesele alimentare au ținut capul de afiș al problemelor medicale cu care s-au prezentat numeroși argeșeni pentru a primi ajutor degrabă, ci și consumul excesiv de alcool transformat în crizee etilice de toată frumusețea.
De la sticlă la perfuzie au fost doar câțiva pași pentru cei care au simțit nevoia să sărbătorească în exces Învierea Domnului, euforici care nu au fost însă doar reprezentanți ai sexului masculin. S-au prezentat la Urgență, pe lângă drum, pe lângă gard și femei aflate într-o stare avansată, chiar patologică, de ebrietate.
Dintre… doamnele care au încurcat romul pentru cozonaci cu sticle tradiționale, a uimit o bătrânică. Ea a ajuns atât de băută la Spital, la UPU, încât nu a știut vreme bună nici unde este, nici cine a adus-o. Nu era novice în astfel de experiențe, povestesc cadrele medicale care au îngrijit-o și a necesitat ceva recuperare până să fie pusă – și la propriu, și la figurat, pe picioare!
Despre cum se procedează în astfel de cazuri, ne-a povestit medicul de urgență Gheorghe Frătoiaca, un doctor ani de experiență și de… experiențe de gen în UPU:
În primul rând, procedura prevede ca această categorie de pacienți să fie hidratată de urgență. Li se administrează vitamine (B-uri) și glucoză pentru că – paradoxal – riscul cel mai mare este să facă crize de hipoglicemie. Practic, cu aceste soluții medicamentoase, îi trezim din băutură!
La nivelul complicațiilor, se înregistrează vărăsturile și mai rar, dar foarte grav, aspirația pulmonară. Asta presupune să aspire în plâmâni parte din ceea ce regurgitează și, atunci, cazul devine de ATI. Este una dintre cele mai grave complicații ale etilismului și duce la evoluții complexe. Aproape inerent fac pneumonie toxică, sunt afectați plămânii etc., ne-a povestit medicul argeșean cu specializare în UPU.
Aproape 500 de oameni au ajuns la UPU
În doar trei zile – din Sâmbăta Mare până a doua zi de Paște – 468 de pacienţi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe de la SJU Pitești. Bună parte au fost ca-n gară (au coborât, au poposit puțin, și-apoi au plecat), dar 103 au rămas internați.
Așa cum precizam, excesele alimentare sau de alcool au ținut capul de afiș la UPU, peste 100 de cazuri având nevoie de îngrijire de specialitate pe fondul acestor probleme. I-au urmat cei cu afecțiuni cardiace și oftalmologice.
Dintre cazurile care au necesitat îngrijire de urgență amintim: traumatisme – 46 de cazuri, victime ale accidentelor rutiere – 6 cazuri, victime din agresiuni – 13 cazuri, accidente vasculare cerebrale- 5 cazuri, diabet- 10 cazuri, comă- 1 caz). Au cerut ajutorul specialiștilor și pacienți cu afecțiuni care nu le puneau viețile în pericol și care nu reprezentau urgențe medicale. – a anunțat Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești.
O fetiță și un băiat s-au născut de Paște
Spitalul Județean nu a înregistrat numai necazuri în weekendul de Paște, ci și motive de sărbătoare. Ce-i drept, nu atât de multe, ci numai două! Este vorba despre copilași veniți pe lume în această perioadă de mare Sărbătoare creștină: un fetiță și un băiețel care au văzut lumina zilei la Maternitatea SJU.
Fetița s-a născut duminică, puțin după ora 16:00, iar băiețelul s-a grăbit chiar să vină pe lume înainte de termen, dar a doua zi de Paște, adică luni.
Anul trecut, perioada a fost și mai rodnică, în prima zi de sărbătoare a Învierii fiind înregistrate patru nașteri (2 fetițe și 2 băieței), iar a doua zi veniind pe lume încă tot atâția bebeluși.
Le urăm sănătate nou-născuților și să ajungă acasă, alături de mamele lor, cât mai curând!” – au transmis reprezentanții Spitalul Județean!
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: