În perioada 2-8 februarie 2025, două şcoli din Piteşti primesc vizita reprezentanţilor unei şcoli din regiunea Catalonia, Spania. 20 de elevi însoţiţi de două profesoare de la Institut Pere Fontdevila Gironella, din Catalonia, se află pentru câteva zile în Piteşti în cadrul unui proiect eTwinning intitulat „Ambassadors of Culture”.
Spaniolii au fost cei care au ales România ca destinaţie în cadrul acestui proiect şi astfel s-a născut un parteneriat între şcolile gimnaziale „Ion Pillat” şi „Alexandru Davila” din Piteşti şi Institut Pere Fontdevila din oraşul Gironella, Catalonia. Luni şi miercuri, elevii şi profesorii iberici au avut programate vizite şi activităţi la şcolile partenere din Piteşti.
La Şcoala Gimnazială „Alexandru Davila”, oaspeţii spanioli au fost încântaţi de primirea călduroasă şi de cadourile primite de la noii lor prieteni români. La rândul lor, doamnele profesoare s-au arătat impresionate de „Staţia de carte”, un loc special amenajat în cadrul şcolii unde în pauze sau în cadrul orelor de lectură copiii pot veni să citească.
Elevii spanioli şi români au participat la activităţi diverse
Pe durata desfăşurarii proiectului, copiii din Catalonia stau la familiile elevilor români și participă la activități extracurriculare, care includ şi excursii la Palatul Parlamentului, la Curtea de Argeș, la Castelul Bran. Aceste activităţi le oferă copiilor din Spania şi România ocazia să descopere împreună diferențele dintre cele două sisteme de învățământ.
De altfel, cele două cadre didactice din Catalonia au fost surprinse să constate că în şcolile din România încă mai există cataloage clasice, deoarece în Spania totul este digitalizat. Iar digitalizarea nu este întotdeauna un avantaj, deoarece – după cum au povestit profesoarele spaniole – atunci când şcolile nu au curent (se întâmplă, iată, şi în şcolile occidentale!), cataloagele digitale devin complet inaccesibile, creând o panică generală printre cadrele didactice.
Proiectul „Ambassadors of Culture” urmărește să dezvolte elevilor implicați competențele sociale și interculturale, gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor. Interacțiunea lor se bazează pe folosirea limbii engleze ca mijloc de comunicare, ceea ce va permite formarea unor competențe de comunicare și colaborare.
eTwinning este un program educaţional care pune la dispoziţia profesorilor din Europa un spaţiu online, o platformă prin care să se dezvolte parteneriate şcolare. Proiectele eTwinning sunt o cale spre o abordare europeană a parcursurilor didactice şi spre o mai uşoară integrare într-o societate înclinată spre tehnologie.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: