Te lingi pe degete! Rețeta de ciulama de ciuperci a lui Calinic Argeșeanul

de | 06.02.2025 14:01 | Județean, Administrație, Importante

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, vorbește într-o postare publicată pe o rețea social media despre beneficiile consumului de ciuperci. Din amintirile copilăriei, când aduna ciuperci în natură, până la rețetele savuroase care ne încântă papilele gustative, ciupercile ne oferă atât plăcere culinară, cât și beneficii pentru organism. Calinic Argeșeanul prezintă și două rețete delicioase care să ne inspire să ne bucurăm de acest ingredient versatil.

”Când ați consumat ultima oară ciuperci?

Bucuria noastră, când eram prunc, era să hălăduim prin munți și să adunăm ciuperci: hribi, roșioare, ghebele sănătoase, bureți de fag (numiți bureți păstrăvi – au culoarea peștilor) și alte soiuri, culese cu grijă, ca să nu-i amestecăm cu bureții otrăvitori.

Ciupercile au un efect antitumoral. Ele se gătesc și se consumă după un tratament termic foarte ușor (cuptor sau grătar, înnobilate cu ulei presat la rece și condimente după gustul fiecăruia). Se consumă, de obicei, de trei ori pe săptămână, fără abuz, mai ales ciulamaua cu mămăligă!

Este bine de știut că japonezii consumă multe ciuperci, drept consecință, au cel mai puțin cancer la stomac! Să folosim și pleurotus ostreatus, care are efect benefic asupra organismului nostru!

Dar ciuperci murate ați consumat? Sunt un deliciu! Dar ciulama de ciuperci? Pentru că am fost bucătar vreo 5 ani, scriu aici o rețetă, pe cât mă pricep, din arta culinară a altora, că nu-i nimic nou sub soare. Pentru o porție: 10 pălării de ciuperci champignon, tăiate în cubulețe se amestecă cu ½ legătură de pătrunjel și ½ legătură de mărar, tocate mărunt, fără să-ți tai degetele. Se toarnă peste ele un sos, obținut la blender: 12 bucăți de miez de nucă caju, cozile de la ciuperci și încă două ciuperci întregi, ½ legătură de pătrunjel verde, 1-2 căței de usturoi, sare puțină, neiodată și ulei de măsline presat la rece și se pune la un foc potolit, amestecându-se compoziția. Ca să se omogenizeze, adăugăm puțină făină albă de grâu, ca să se lege, cum se mai spune.

Ia să vedem și o supă de ciuperci, acum pentru două porții: se pun în blender, 2 minute: 15 ciuperci champignon, 1 legătură de pătrunjel, 1 ceapă, 15-20 miez de nuci caju, ulei de măsline presat la rece, sare neiodată, 500 ml de apă călduță (maxim 450 C). La foc blânduț se amestecă cu lingură de lemn. Se poate servi cu crutoane din făină integrală. Toate supele-cremă sunt un balsam pentru organism.

Uitasem: și la această supă cremă se poate adăuga și puțin usturoi (mujdei) și oarecare condimente, după gustul fiecăruia”, a transmis Calinic Argeșeanul în mesajul postat pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Citiți,  de asemenea, pe anchetaoline.ro:

Apel pentru menținerea disciplinelor umaniste. Lipsa educației duce la apariția tendințelor extremiste

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului | Calinic Argeșeanul

Ultimele articole