Din cauza creșterii prețului la materialele de construcție, dezvoltatorii impun clauze de mărire a costului final

de | 06.05.2022 21:00 | Administrație, După locație, Economic

 

Românii au devenit mult mai rezervați în a-și achiziționa o casă sau un apartament. Se gândesc de două ori înainte de a accesa un credit care să-i îndatoreze pe viitorii 30 de ani și, mai ales, în contextul în care viața a devenit tot mai scumpă, se gândesc dacă își vor permite cheltuielile cu noua achiziție. 2022 nu este un an tocmai încurajator pentru a cumpăra, pe fondul scumpirilor materialelor de construcții, însă viitorii ani se anunță și mai dificili din acest punct de vedere.

 

10 tendințe pe piața imobiliară a lui 2022

Într-un raport recent realizat de Valor Easy au fost identificate 10 tendințe care se vor manifesta pe piața imobiliară a lui 2022:

  1. Crește progresiv dobânda la creditele ipotecare.
  2. Scade accesibilitatea achiziționării locuințelor prin credit.
  3. Cumpărătorii tineri, aflați la prima achiziție, vor fi primii afectați.
  4. Construcțiile noi vor fi în continuare preferate la achiziție.
  5. Creșterea cererii de apartamente va încetini.
  6. Cererea pentru terenuri libere și casele cu teren se menține ridicată, ca efect al prelungirii pandemiei și al preferințelor cumpărătorilor pentru zone rezidențiale liniștite, cu densitate demografică scăzută, într-un mediu verde.
  7. Cresc într-un ritm crescut prețurile solicitate pentru locuințele care vor fi finalizate în următorii doi ani din cauza creșterii prețurilor materialelor, dar și a întârzierii livrărilor.
  8. Scade oferta existentă în piața secundară.
  9. Cumpărătorii nu mai vând proprietățile pe care le dețin deja și le transformă în investiție imobiliară sau le transmit membrilor familiei.
  10. Cele mai căutate case cu teren au un spațiu de office dedicat, în condițiile în care mai mulți cumpărători își doresc să continue să lucreze de acasă, cel puțin ocazional.

 

„Nu mai există turism imobiliar, vin doar cei hotărâți care vor să cumpere”

Scumpirea materialelor de construcții a mai dus la apariția unui fenomen: constructorii prevăd în contracte clauze de creștere a costului final al locuinței.

Alexandru Sandu - Din cauza creșterii prețului la materialele de construcție, dezvoltatorii impun clauze de mărire a costului final

Alexandru Sandu

„Sunt dezvoltatori care își pun în contract următoarea clauză: în cazul în care materialele vor crește cu peste 20%, cumpărătorul își asumă o creștere de preț cu 5%. Am dezvoltatori în portofoliul meu care au această clauză. Cam 10% dintre cumpărători înțeleg situația. Alții însă spun că fac acum un efort financiar tocmai pentru a evita scumpirile pe care le anticipează.

Din această cauză sunt constructori care au pus pe pauză divizia de vânzări. Preferă să nu mai vândă din proiecte până când acestea nu ajung în faza de finalizare, pentru că nu știu cu ce bani vor construi. Prețul materialelor crește de la o zi la alta. E posibil să faci acum o rezervare pentru un apartament care costă 50.000 de euro și același apartament, la anul, să coste 70.000 de euro. Tocmai de aceea mulți așteaptă să termine construcția și abia apoi să vândă.”, ne-a declarat Alexandru Sandu, broker imobiliar la iNEX.

Potrivit acestuia, față de anii anteriori sunt „mai puțini vizitatori, dar mai hotărâți. Dacă înainte, din 15 vizitatori, cumpăra unul, acum vizitează cinci și cumpără unul. Nu mai există turism imobiliar, vin doar cei hotărâți care vor să cumpere, nu mai vin doar așa, să se uite.”

 

Prețurile continuă să crească

Alexandru Sandu susține că prețurile vor continua să crească încet, dar sigur:

 „Sunt mai multe motive pentru care prețul imobilelor va crește constant. În primul rând, vorbim despre creșterea costurilor cu materialele de construcție. În al doilea rând, se menține disproporția între cerere și ofertă, în sensul în care cei care vor să cumpere sunt mai mulți decât imobilele disponibile în acest sens. În al treilea rând, autorizațiile de construcție se obțin foarte greu, iar asta îngreunează apariția unor proprietăți noi pe piață. Nu în ultimul rând, asistăm la o criză majoră a forței de muncă în domeniul construcțiilor, ceea ce crește costul final de vânzare.”


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Imobilele cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: