Imobilele cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat

de | 04.05.2022 22:10 | Știri, Administrație, După locație, După subiect, Economic, Național

Un nou proiect de lege va fi supus aprobării Parlamentului. Acesta prevede ca imobilele cu risc seismic să fie consolidate cu bani de la stat. Există, însă o condiție: proprietarii nu vor putea să le vândă în următorii 25 de ani. Dacă acest lucru va fi făcut, ei vor fi nevoiți să plătească prețul consolidării.

Potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, finanțarea este 100% de la bugetul de stat și este nerambursabilă.

În reglementarea care, încă, astăzi, mai este în vigoare, atunci când prin bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, se consolida de risc seismic un bloc de locuinţe, proprietarii apartamentelor erau obligaţi să restituie statului cota lor parte din investiţia făcută de către statul român prin rate lunare egale până la 25 de ani. Deci, în maxim 25 de ani trebuia restituită întreaga sumă către bugetul de stat”, a afirmat Cseke Attila.

De asemenea, ministrul Dezvoltării a precizat că proiectul prevede o interdicție de a vinde imobilele timp de 25 de ani.

Dacă cineva doreşte, totuşi, să vândă acel apartament căruia i-a crescut valoarea în mod categoric prin această consolidare de risc seismic (…) atunci va trebui să restituie întreaga sumă care-i revine ca şi cotă parte din finanţarea dată de către stat”, a adăugat Cseke Attila.

Proiectul de lege face parte dintr-un pachet de măsuri ce au ca scop consolidarea riscului seismic. Pentru acesta au fost alocate și în PNRR 217 milioane de euro.

Sumele, astăzi, în prezent, sunt accesate în integralitatea lor, ceea ce arată că a fost o măsură foarte bună, binevenită, aşteptată”, mai spune ministrul Dezvoltării.

România este în primele 10 țări din lume expuse la cutremure

Ministrul Cseke Attila a amintit că țara noastră se află în primele 10 state din lume care sunt expuse cutremurelor, luând în calcul suprafața construită, iar, în prezent, din datele MDLPA sunt 2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II.

Cele care sunt expertizate ca şi risc seismic I şi II, blocuri de locuinţe şi clădiri publice, vor putea fi înscrise în prima etapă într-o listă sinteză la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. În momentul în care documentaţiile tehnice sunt complete pe aceste imobile ele vor intra în finanţare de la bugetul de stat şi finanţarea va fi multianuală, adică va exista o continuitate de finanţare a acestor lucrări.

Două treimi din suprafaţa României este expusă riscului de cutremur de diverse grade, iar în ceea ce priveşte clădirile expertizate în grad risc I şi risc II, respectiv pe vechea clasificare asimilate riscului I şi risc II, din datele pe care le deţine astăzi Ministerul Dezvoltării (…) sunt în total 2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II, respectiv asimilate acestor grade de risc seismic”, a transmis Cseke Attila.

 

Foto descriptiv Digi 24

Primăria Pitești: Asociațiile de proprietari trebuie să asigure o întreținere minimă a spațiului verde din jurul blocurilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: PNRR

Ultimele articole