O fabrică importantă care a aparținut grupului Renault va fi naționalizată de guvernul Rusiei, fiind utilizată pentru a relua producția de mașini sovietice Moskvitch.
Decizia a fost luată după ce Renault a decis să se retragă de pe piața din Rusia și a semnat acordurile de cedare a filialei din Rusia, dar și a participației sale în Lada – AvtoVAZ.
Astfel, Uzina Renault Avtoframos, din Moscova, a fost cumpărată de Consiliul Municipal de acolo, iar 68% din acțiunile uzinei Lada – AvtoVAZ, vor fi vândute Institutului rus de cercetare în domeniul auto NAMI, cu răscumpărare în 5-6 ani.
Consiliul de Administrație al Renault Group a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor privind cedarea a 100% din acțiunile deținute de Renault Group în filiala Renault Rusia către primăria orașului Moscova şi a 67,69% din capitalul AVTOVAZ către NAMI (institutul central rus de cercetare şi dezvoltare a automobilelor şi motoarelor).
Realizarea acestor tranzacții nu este supusă niciunei condiții, toate autorizațiile necesare fiind deja obținute.
Acordul prevede o opțiune de cumpărarea de către Renault Group a participaţiei sale în cadrul AVTOVAZ, care poate fi exercitată în anumite perioade în cursul următorilor șase ani”, se arată în comunicatul de presă transmis de grupul Renault.
În anul 2008, Renault a preluat un sfert din acţiunile Lada – AvtoVAZ cu suma de un miliard de dolari, iar participația către 68% a crescut constant, în 2017 iind integrate datele Lada de vânzări în cele ale Groupe Renault.
În ultimii 15 ani, Renault a investit peste 2 miliarde de euro pentru modernizarea uzinei Lada. De asemenea, anul trecut, în Rusia au fost vândute 500.000 de mașini ale grupului.
Azi am luat o decizie dificilă dar necesară, în deplină responsabilitate faţă de cei 45.000 de salariați pe care îi avem în Rusia, în dorința de a menține performanța Grupului şi a posibilității de a reveni în viitor în această țară, într-un context diferit. Am încredere în capacitatea Renault Group de a accelera transformarea sa şi de a-şi depăși obiectivele pe termen mediu”, a transmis Luca de Meo, CEO Renault Group, potrivit Hotnews.ro.
Primarul Moscovei: „Vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvitch în 2022”
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a transmis un mesaj în urma anunțului:
Am decis să listez fabrica ca un bun al orașului și să reiau producția sub marca istorică Moskvitch. Vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvitch în 2022”, a transmis primarul Moscovei.
Moskvitch a fost un brand sovietic emblematic, fiind unul dintre cei mai mai producători auto din URSS, în perioada anilor 80. În anul 2006, compania a dat faliment, după 75 de ani de la lansarea primului model.
Foto Autodata24.com
Ce se întâmplă cu Dacia în urma deciziei Renault de a se retrage din Rusia