anchetaonline.ro

Ce se întâmplă cu Dacia în urma deciziei Renault de a se retrage din Rusia

de | 09.05.2022 08:40 | Știri, După subiect, Economic

În urmă cu aproximativ o săptămână, Renault anunța că iese de pe piața auto din Rusia. Decizia a fost luată după ce compania a transferat 68% din acţiuni unui institut rus, cu posibilitate de răscumpărare în 5-6 ani.

Odată cu această mișcare, foarte mulți s-au întrebat dacă vor fi afectate activitatea uzinelor Renault, având în vedere că în Rusia sunt comercializate modelele Logan, Duster și Sandero – cu siglă franceză. Cu toate acestea, Dacia România nu va fi afectată de această schimbare, deoarece nu există relații comerciale directe cu rușii, potrivit Wall-Street.

Conform reprezentanților Dacia România, modelele comercializate sub sigla Renault se produc în Rusia, iar România nu exportă nimic rușilor.

Plecarea Renault din Rusia nu ne afectează deloc, pentru că totate piesele și subsansamblele sunt făcute in house, de ei. La nivelul anului 2005, uzina din Mosova avea mai multe componente de la noi, dar acum nu mai vindem nimic acolo”, a declarat Silviu Sepciu, purtătorul de cuvânt Dacia România pentru Wall-Street.

Între uzinele din țara noastră și cele din Rusia nu există o legătură și prin prisma faptului că normele de poluare sunt foarte diferite între Europa și Moscova.

Ei au alte norme de poluare, au alte standarde de siguranță. În Rusia nu e nicio problemă dacă înmatriculezi o mașină la nivelul anului 2022 cu motor pe benzină de 2 litri cu norme de poluare mai mari”, a completat purtătorul de cuvânt Dacia România.

Proprietarul Dacia a transferat 68% din acţiuni unui institut rus

Amintim că Renault a transferat 68% din acţiuni unui institut rus, cu posibilitate de răscumpărare în 5-6 ani. Scopul acestei mișcări a fost acela de a ieși din Rusia.

Renault SA (RENA.PA) îşi va transfera participaţia de 68% din producătorul de automobile Avtovaz AO (AVAZI_p.MM) unui institut de ştiinţă rus pentru o valoare nominală”, declara ministrul rus al Comerţului, Denis Manturov, în urmă cu o săptămână.

În anul 2008, Renault a preluat un sfert din acţiunile Lada – AvtoVAZ cu suma de un miliard de dolari, iar participația către 68% a crescut constant, în 2017 iind integrate datele Lada de vânzări în cele ale Groupe Renault.

Potrivit Hotnews, acțiunile deținute de Renault la uzina Avtoframos, acolo unde sunt realizate și modele precum Duster, vor fi cedate Moscovei.

La nivelul operațiunilor Renault Rusia, participația francezilor la Lada va fi cedată unui institut rus de științe, contra unei sume nominale” a transmis pentru agenția Interfax, Denis Manturov, ministrul rus al comerțului.

În ultimii 15 ani, Renault a investit peste 2 miliarde de euro pentru modernizarea uzinei Lada. De asemenea, anul trecut, în Rusia au fost vândute 500.000 de mașini ale grupului.

Aproape 30% din piața auto din Rusia este dominată de Renault, iar grupul are aproape 40. 000 de angajați în această țară.

 

Foto Roads Captain

Deputatul Adrian Miuțescu – vizită la Dacia cu Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Europa | Renault | Rusia