anchetaonline.ro

Portul popular românesc- cinstit în Argeș! Simona Bucura Oprescu a îmbrăcat un costum tradițional

de | 09.05.2022 09:20 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Mioveni

Duminică, 8 mai, a fost sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România, iar pe străzile din orașul Mioveni a avut loc o paradă minunată. La eveniment au participat zeci de persoane, atât din județul Argeș, cât și din alte județe, care au etalat cu mândrie costumele populare din toate zonele României.

portul-popular-romanesc (3)

Printre participanți s-a aflat și deputatul PSD, Simona Bucura Oprescu:

Nașterea, viața și moartea strămoșilor noștri sunt puse pe semnele portului popular românesc pe care azi l-am îmbrăcat în încercarea de a-l etala așa cum au făcut și înaintașii noștri. Și care poate fi cea mai mare recunoaștere decât aceea că pentru Regina Maria costumul popular de #Mușcel a fost portul oficial de înaltă ceremonie? Suntem mândri de portul nostru popular și îl transmitem din generație în generație!” a declarat Simona Bucura Oprescu.

portul-popular-romanesc (4)

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România este sărbătorită, în fiecare an, în cea de-a doua duminică a lunii mai. Acest eveniment are rolul de a promova portul tradițional românesc și de a scoate în evidență frumusețea costumelor populare specifice fiecărei zone a țării.

Costumele populare românești s-au făcut cunoscute în secolele IX-X, însă, sunt dovezi ale existenței acestora din secolul al XIV-lea. Una dintre acestea este reprezentată de Cronica Pictată de la Viena din 1358, în care este înfățișată bătălia de la Posada între regele Ungariei, Carol Robert de Anjou şi voievodul muntean Basarab I. Acolo este prezentat portul autentic al bărbaților, care avea cămăși lungi, strânse la mijloc cu centură sau brâu. De asemenea, purtau ițari, opinci și căciuli din bucăți de piele de oaie pe cap.

portul-popular-romanesc (5)

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mioveni | Regina Maria | Simona Bucura-Oprescu