Dumitru Tudosoiu: La Inspectoratul Școlar, urmează o evaluare a colegilor! Cât sunt de implicați oamenii de acolo!

de | 18.05.2022 20:15 | Administrație, Județean, Opinii

După aproape doi ani de absență, Dumitru Tudosoiu a revenit pe funcția de inspector școlar general. Acesta a condus ISJ Argeș timp de 6 ani, din 2014 până în august 2020, când a fost înlocuit, la expirarea mandatului, cu Liliana Murguleț, venită de pe funcția de adjunct a unei unități de învățământ din  Capitală.

După aproape un an, în iulie 2021, locul acesteia la nivelul Inspectoratului județean a fost luat de fostul manager al Colegiului Brătianu, Alina Manea, care, pe 3 mai 2022,  i-a predat ștafeta colegului său Dumitru Tudosoiu.

Domnia sa a povestit pentru cititorii Ancheta ce planuri are la ISJ Argeș și cum va gestiona perioada de foc care urmează pentru elevi, având în față două examene importante, respectiv Bacalaureatul și Evaluarea Națională.

» Cu ce gânduri ați revenit pe funcția de inspector școlar general?

– Cu cele mai bune gânduri și cele mai bune intenții pe care le poate avea, zic eu, un om serios. Doresc să continui lucrurile bune și lucrurile începute bine. Sunt adeptul principiului că lucrurile bune se fac cu oameni buni și de aceea, după o evaluare serioasă a proiectelor, a colegilor cu care trebuie să lucrez, efectuată cu cele mai bune intenții, mă voi organiza de așa natură încât – atunci când vor începe examenele naționale – să intru în teren cu cea mai bună echipă.

Nu am venit să fac rău la nimeni, cred că cei din sistem mă știu destul de bine după atâția ani în care am activat și își dau seama de acest lucru. Eu vreau să ne așezăm, să ne recăpătăm respectul, să facem educație, mai ales că venim după doi ani de pandemie în care nimănui nu i-a fost ușor, indiferent că vorbim despre elevi, părinți sau profesori.

Alina Manea are toate gândurile bune vizavi de modul în care și-a făcut meseria la Inspectoratul Școlar Argeș

» Cum vă raportați la predecesoarea dumneavoastră, doamna Alina Manea?

– Alina Manea este un om bun și o spun cu toată probitatea. O cunosc de 20 de ani, de când am venit eu profesor în Colegiul Brătianu. Cumva, pe fundamentul acesta al omului bun și al omului care își iubește meseria, am și făcut demersurile, prin 2014 – 2015, ca Alina Manea să preia frâiele și i-am oferit posibilitatea să fie director al Colegiului Brătianu. În timp mi s-a arătat că nu m-am înșelat în privința ei din acest punct de vedere.

A avut o perioadă scurtă în Inspectorat, așa că nu a putut să vină cu ceva spectaculos, pentru că nu ai timp în sistemul în care lucrăm noi să faci ceva de genul acesta în mai puțin de un an. Îți trebuie ani ca să poți să ai niște rezultate ale activității.

Din partea mea, Alina Manea are toate gândurile bune vizavi de modul în care și-a făcut meseria la Inspectoratul Școlar Argeș. O dată cu venirea mea la ISJ, domnia sa s-a întors la catedra de limba și literatura română, de la Colegiul Brătianu.

Am avut o ședință foarte emoționantă de predare-primire a mandatului la nivelul Inspectoratului, în cadrul căruia a vorbit și doamna Alina Manea și eu cred că ne-am despărțit cordial, ca doi colegi de catedră, fără resentimente. Chiar am avut emoții și față de Alina Manea și față de cei prezenți. Iar după plecarea domniei sale am rămas un pic în ședință cu colegii inspectori și nu numai, strict pe modul de lucru. Urmează niște întâlniri în care să discutăm punctual, să știm ce are fiecare de făcut.

Va fi și o evaluare la nivelul Inspectoratului Școlar Argeș, în funcție de cum sunt implicați oamenii de acolo, pentru că poate sunt oameni care nu pot lucra cu mine sau eu nu pot lucra cu ei. De la mine au tot girul, dar trebuie să ne cunoaștem.

Mi-am dat seama că am avut eu prea multe așteptări de la oameni și am fost dezamăgit

» Care sunt cele mai importante provocări pe care vă focusați în perioada următoare?

– Indiferent de proiectele și lucrurile de zi cu zi din Inspectorat, trebuie să ne organizăm foarte bine pentru examenele naționale, cele de Evaluare și Bacalaureat, iar aici totul trebuie să funcționeze ireproșabil, căci nu concep altfel.

Perioada de pandemie, în care oamenii au comunicat din spatele unor ecrane, a creat un scurt-circuit în socializarea directă. Imposibilitatea, în special a elevilor, de a comunica între ei direct – în pauze, înainte de ore, în timpul în care schimbau păreri, să se joace – a lăsat urme. Este bine că intrăm în examenele naționale acum, în afara stării de alertă, pentru că au avut timp să se reacomodeze cu școala, cu predarea directă, cu lucrările, cu tezele, ajutându-ne să funcționăm corect.

» Din punct de vedere politic ce ați înțeles din vremelnicia acestor funcții de la nivel instituțional?

– Pot să spun, cu toată asumarea, că în cei 6 ani, cât am ocupat funcția de inspector general, am încercat să țin cât se poate de departe politicul de școală și, în mare măsură, cred că am și reușit. Am căutat oameni buni și serioși și nu i-am condiționat niciodată – și subliniez acest ”niciodată”- de apartanența la un partid, de plata unei cotizații sau alte chestiuni din astea care s-au practicat înainte sau la care se așteptau unii sau alții: că dacă ești din același partid cu șeful instituției, gata, primești o funcție!

Nu am ținut cont de asta și mi-am atras mulți dușmani chiar în rândurile colegilor, dar mi-am asumat această chestiune și cred că am procedat corect.

Din păcate, imediat ce s-a predat mandatul meu, am văzut – așa, de pe margine – cum unii dintre cei cu care am lucrat, pe care i-am susținut în funcțiile de director, persoane cărora nu le-am cerut absolut niciodată să devină membri ai partidului din care eu fac parte, s-au înrolat instant în politică. M-au dezgustat! Mi-am dat seama că am avut eu prea multe așteptări de la ei și am fost dezamăgit, dar am avut timp să reflectez și asupra oamenilor pe care îi vedeam într-un fel și au procedat, în mod surprinzător, altfel.

Repet, și am dovedit-o, că un carnet de partid, de la orice partid, nu aduce funcția. Așa am gândit-o și așa o gândesc în continuare. Cartea lor de vizită trebuie să fie seriozitatea și profesionalismul, nu carnetul de partid.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Aventura Parc – Zonă nouă de agrement dedicată copiilor și adolescenților!

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Manea | Dumitru Tudosoiu