Variola maimuței se răspândește la noi în țară! Un nou caz a fost anunțat astăzi, 16 iunie.
Este al patrulea caz diagnosticat în România. De data aceasta este vorba despre un bărbat cu vârsta de 36 de ani căruia i-au apărut simptomele pe 12 iunie dar care s-a prezentat abia ieri la spital. Bărbatul se pare că este un contact al primului român infectat cu această boală.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat faptul că starea pacientului este una bună.
În cursul cursul zilei de ieri a fost confirmat al treilea caz de variola maimuței în România, fiind vorba despre un bărbat de 31 de ani din București.
Cel de-al doilea caz de infectare a fost confirmat marți, 14 iunie. Este vorba de un bărbat de 32 de ani, care a fost la o clinică din Capitală, în urmă cu o săptămână, după ce a acuzat o stare de rău.
Marți, analizele de laborator au confirmat că bărbatul este infectat cu această boală.
Reamintim faptul că primul caz de variola maimuței a fost confirmat, luni, 13 iunie, la un bărbat de 26 de ani, din București.
Din primele date, se pare că partenerul de viață al tânărului a călătorit, recent, în mai multe țări din Europa.
El s-a prezentat duminică seara, pe 12 iunie, la spital, cu simptome specifice bolii, iar luni a fost confirmată afecțiunea.
Variola maimuței – Măsuri luate în România
Cazurile de variola maimuței se răspândesc destul de rapid în toată lumea, iar în Europa va fi achiziționat vaccinul împotriva acestei boli. De asemenea, România va cumpăra câteva sute de doze, preventiv, pentru a asigura un stoc. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că este nevoie de o supraveghere serioasă a acestei situații cu care ne confruntăm:
Prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a transmis,în luna mai, ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a adăugat că în ceea ce privește variola maimuței, nu vorbim de o transmisibilitate rapidă, așa cum s-a întâmplat cu virusul COVID-19. De aceea, cantitatea de vaccin care va fi adusă în România nu va fi foarte mare.
Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a declarat Rafila.
Reprezentanții Ministerului Sănătății mai spun că această boală nu se transmite cu ușurință de la om la om, ci în urma unui contact apropiat. Variola maimuței se poate lua prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Cel mai adesea, virusul poate fi transmis în timpul contactului fizic apropiat și cu o durată lungă, dar și prin contact prelungit cu obiecte contaminate. Variola maimuței poate fi transmisă cu ușurință prin contact sexual, deși nu a fost documentată în trecut ca o infecție cu transmitere sexuală.
Simptomele bolii
Variola maimuței se manifestă prin simptome precum: febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, frisoane, oboseală sau ganglioni limfatici umflaţi.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro