Casa Bobancu revine în atenția Primăriei Pitești

de | 28.02.2022 14:00 | Administrație, Cultură

Casa Bobancu Pitesti

După cum a anunțat primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, urmează ca acesta, alături de consilierii locali să facă o vizită la una dintre casele-monument din municipiu, pe care administrația locală a intenționat să o achiziționeze în 2019, dar nu s-a reușit încheierea tranzacției. „Să stabilim o zi să mergem la  Casa Bobancu. Au venit din nou în audiență proprietarii, înțeleg că acum sunt de acord toți și cred că ar fi bine să mergem la fața locului, ca apoi să luăm o decizie în cunoștință de cauză.”, le-a transmis Cristian Gentea consilierilor locali. Cel mai entuziasmat de această invitație a fost Sorin Apostoliceanu, consilier PNL, care în momentul în care municipalitatea și-a exprimat dreptul de preempțiune asupra casei respective era viceprimar și a susținut cu îndârjire achiziționarea acestui imobil din centrul Piteștiului. „La Bobancu nu se pune problema, am mai încercat să o luăm, dar au fost probleme tehnice, se vindea doar jumătate, pentru că nu erau toți proprietarii de acord.”, a declarat Sorin Apostoliceanu pe marginea acestei discuții din cadrul CL.

În noiembrie 2019, suma stabilită pentru achiziție a fost 450.000 euro, iar atunci se dorea amenajarea unui muzeu municipal în incinta Casei Bobancu. Pandemia a băgat adânc mâna în bugetul local și l-a secătuit, nemailăsând bani și pentru a cumpăra un imobil monument istoric, însă acum Piteștiul are, din nou, această șansă.

Casa a păstrat interioarele originale şi piesele de mobilier de acum 100 de ani

Imobilul, cu o arhitectură specifică perioadei interbelice, are parter şi etaj, fiind compartimentată în 16 camere, cu o suprafaţă utilă de 350 mp şi teren 1384 mp. În interior sunt păstrate picturile murale ale lui Iosif Materna şi sobele de Majolica, precum şi alte detalii de design realizate în urmă cu peste 100 de ani. Casa a fost concepută de către arhitectul Ion Simionescu, la 1914. În casa respectivă, situată pe b-dul Republicii, au locuit Tatiana şi Nicolae Bobancu. Ambii au contribuit la dezvoltarea oraşului. Tatiana Bobancu a fost fiica preotului Petculescu, cel care a înfiinţat Şcoala de Băieţi Nr. 3, într-una dintre casele de la Mavrodolu. Tatiana Bobancu este cea care, în 1927, a înfiinţat prima bibliotecă publică din Piteşti, iar în 1928, a fondat Ateneul Popular „Gheorghe Ionescu – Gion”, cu sediul în Şcoala Primară de Băieţi Nr. 1, din Piteşti. La seminariile organizate de Tatiana Bobancu au participat Nicolae Iorga, Ionel Teodoreanu, Liviu Rebreanu şi Gala Galaction, pe care i-a şi găzduit în casa familiei Bobancu. Tot în această casă, în perioada Primului Război Mondial s-a semnat capitularea Bucureştiului în faţa nemţilor în 1916 şi tot aici s-a creat comandamentul trupelor germane.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Casa Bobancu | Cristian Gentea | Mavrodolu | Pitești | Primăria Pitești | Sorin Apostoliceanu

Ultimele articole