(Video) Alina Gorghiu a participat la evenimentul “22nd Parliamentary Intelligence-Security Forum

de | 08.07.2022 16:23 | Național, Politic, Știri

 

Președintele interimar al Senatului, doamna Alina Gorghiu, a participat la cea de-a 22-a ediţie a Forumului Parlamentar pentru Securitate si Intelligence, intitulată „Războiul din Ucraina: remodelarea hărții de securitate globale”.

Alocutiunea doamnei Alina Gorghiu este prezentată mai jos:

Mulțumesc în numele Senatului organizatorilor pentru timpul și eforturile dedicate acestui Forum!
Faptul că putem avea astăzi un dialog convergent la nivel național, european și transatlantic despre rațiunile și preocupările de securitate, face din această inițiativă un bun prilej de a reafirma buna cooperare în vederea condamnării agresiunii premeditate, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse asupra Ucrainei.
Iar această cooperare se vede zilnic! Ieri, Senatul a primit scrisoarea prin care Președintele României propune Parlamentului să aprobe constituirea Grupului de Luptă Aliat pe Teritoriul României sub conducerea Franței. Și vom da curs foarte repede acestei solicitări!

 

Vă dau acest exemplu pentru că el reflectă, deopotrivă, cooperarea dintre România și țările aliate, dar și cooperarea între instituții în vremuri dificile!
Tot un exemplu de cooperare între statele democratice aliate este dat de finalizarea recentă a interconectorului de gaze între Grecia și Bulgaria, foarte important și pentru aprovizionarea cu gaze a României. Și se va putea asigura, astfel, aprovizionarea cu gaze a partenerilor estici: Ucraina și Republica Moldova.
Însă, nu trebuie să uităm să fim în alertă! Invazia rusă în Ucraina, ilegală și imorală, este dublată de încercări de a promova în tot spațiul public discursuri care divizează, care irită, de natură să genereze sentimente antieuropene. De aceea, trebuie să fim vigilenți și să facem eforturi pentru a lupta împotriva constantelor dezinformări venite de la ruși!

 

Cei care au dorit ca libertatea și democrația să dea înapoi vor pierde!

 

Când va fi scrisă istoria, se va confirma că democrația a fost întărită în perioada aceasta.

Cei care au dorit ca libertatea și democrația să dea înapoi vor pierde! Nu vor mai fi!

La nivel regional, consolidarea democratică este în curs. Vom fi impresionați dacă ne uităm, de exemplu, la evoluția statutului femeilor în societate! În ultimii ani, ele au jucat un rol tot mai important în schimbarea societăților, a mentalităților. Prezența lor tot mai activă în dezbaterile publice aduce multe elemente de progres.

 

Fiecare încercare prin care am trecut a arătat cât de importante sunt realizările lor: confruntarea cu pandemia, efortul de a combate criza umanitară din Ucraina – în care un număr enorm de femei – voluntar a venit în întâmpinarea refugiaților care, în proporție de 90%, erau tot femei sau copii.
Și, la fel, femeile–lider au un rol esențial în schimbările politice, în demararea unor reforme democratice. Acest fapt este extrem de vizibil în Republica Moldova.

Am participat recent la Chișinău la lansarea Platformei femeilor deputate din Parlamentul Republicii Moldova, eveniment care a relevat încă o dată deschiderea Republicii Moldova către valorile europene.

 

Pentru a fi eficiente, capabile să asigure prosperitate și durabilitate, toate parlamentele trebuie să fie mai incluzive și mai sensibile la criteriile de gen, mai ales în aceste vremuri în care toată populația trebuie să se simtă implicată și reprezentată în decizie.
Mai ales în România, unde femeile înseamnă 51% din populație!
Și vă pot spune, în premieră, că lucrăm pentru a lansa și în Parlamentul nostru, în această toamnă, o Platformă a femeilor parlamentar.

 

Doar împreună putem avea câștig de cauză!

 

După cum știți, România a fost unul dintre cei mai deschiși susținători ai agendei europene a Republicii Moldova și Ucrainei. Sprijinim pe deplin parcursul lor european și ne propunem să oferim asistență și expertiză și să împărtășim bunele practici în atingerea standardelor europene. De asemenea, susținem eforturile de redresare și reconstrucție ale Ucrainei.

 

Decizia Uniunii Europene privind invitarea Ucrainei și Moldovei, precum și decizia NATO privind invitarea Finlandei și Suediei sunt elemente care întăresc, deopotrivă, edificiul democratic de pe continentul nostru, pe care noi le-am dorit și le privim cu încredere.

 

România se va apleca cu prioritate asupra proiectului extinderii NATO, iar Senatul va fi, chiar într-un termen scurt, cameră decizională în ceea ce privește ratificarea aderării celor două țări nordice, potrivit prevederilor noastre constituționale.

Doar împreună putem avea câștig de cauză!

 

Succesul extinderii UE este crucial pentru continentul nostru

 

Succesul extinderii UE este crucial pentru continentul nostru. Avem o experiență istorică privind importanța integrării europene și euro-atlantice pentru evoluția democratică a României și a Europei Centrale.

 

Pe 11 iulie se vor împlini 25 de ani de la momentul în care președintele Clinton a anunțat la București, în Piața Universității – loc simbolic al Revoluției anti-comuniste din 1989 – lansarea Parteneriatului Strategic dintre SUA și România. Acel moment venea la scurt timp după Summitul NATO de la Madrid din 1997 care a fost, din perspectivă istorică, unul foarte important pentru securitatea țărilor europene. Acum, după 25 de ani, Madridul a fost din nou scena unor decizii majore. O coincidență care, cu siguranță, se va dovedi de bun augur!
Așa cum declara Președintele Klaus Iohannis, Summitul Madrid 2022 a fost unul dintre cele mai importante în ceea ce privește rezultatele pentru România. Toate obiectivele noastre strategice au fost atinse aducând României și aliaților de pe Flancul Estic garanții de securitate extinsă. În Noul Concept Strategic aliat, regiunea Mării Negre a fost inclusă drept regiune de importanță strategică pentru NATO și pentru securitatea euroatlantică.

 

Țin să subliniez că România rămâne ferm angajată în finalizarea cu succes a obiectivului strategic privind aderarea la OECD, pregătindu-se intens pentru inițierea discuțiilor și asumarea obligațiilor de membru al organizației.

 

Parlamentul este pregătit, dacă se consideră necesar, să înființeze o comisie comună pentru legislația necesară parcursului de aderare la OECD.

România este puternic angajată și ancorată în asigurarea securității și stabilității în regiune. Țara noastră a reușit să își construiască un profil de aliat solid, activ și angajat, dispunem de maturitate politică și credibilitate pe plan internațional și am dovedit că suntem democrație solidă și rezilientă. Alături de Parteneriatul Strategic cu SUA, aderarea la NATO și la UE ne-au adus cele mai bune garanții de securitate pe care le-a avut România în istorie.

 

Susținem fără echivoc dreptul popoarelor de a-și alege viitorul

 

Reprezentăm națiuni unite de valorile democrației și libertății, economiei de piață și dreptului internațional. Susținem fără echivoc dreptul popoarelor de a-și alege viitorul.

Toate aceste principii trebuie apărate, indiferent cât de mare este efortul necesar. Aici văd semnificația cea mai înaltă a reuniunii de la București din aceste zile.

Concluzia fermă: acest forum dedicat remodelării arhitecturii de securitate globale s-a dovedit a fi, în mod fundamental, un forum al democrațiilor puternice și al oamenilor liberi.

Vă mulțumesc!

 

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alina Gorghiu, despre relația România – SUA: „Un parteneriat care a trecut proba timpului!”

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | București | Bulgaria | Chișinău | Grecia | Klaus Iohannis | NATO | Republica Moldova | Ucraina