Cătălin Gherzan, președintele PUSL Argeș trage un semnal de alarmă asupra măsurilor urgente ce trebuiesc luate, cu scopul sprijinirii fermierilor din România. Astfel, acesta anunță că fermierii trebuie să țină cont de condițiile impuse în Politica Agricolă Comună 2023 – 2027
Partidul Umanist Social Liberal consideră că este nevoie de măsuri urgente de sprijin pentru agricultorii români, pentru a le da acestora o șansă reală de a fi competitivi pe piața europeană.
Semnarea de către România a Politicii Agricole Comune 2023 – 2027 aduce cu sine o serie de obligații pentru fermierii români, care trebuie să pună în practică toate condițiile impuse de acest acord.
Aceste reguli generale nu țin cont de particularitățile din România, așa cum de exemplu sunt subvențiile alocate fermierilor, care în România sunt și cu 60% mai mici decât în alte țări membre ale UE.
În condițiile în care acordul PAC prevede, printre altele, reducerea suprafețelor cultivate, creșterea ponderii culturilor bio sau reducerea procentuală a îngrășămintelor și pesticidelor folosite, fermierii români au nevoie de sprijin din partea statului, pentru a reduce decalajele față de cei din alte țări UE și pentru a rămâne competitivi.
Un exemplu elocvent este cel al cantităților îngrășămintelor și pesticidelor administrate culturilor agricole din România, care sunt foarte reduse comparativ cu alte state UE. Considerăm că reducerea procentuală a acestora este inechitabilă și o modalitate corectă ar fi raportarea la cantitățile de substanță activă pe hectar, care să fie egală în toate țările UE.
Plecând de la principiile PAC, așa cum sunt creșterea calității produselor agroalimentare și comercializarea acestora la un preț redus, protejarea mediului și stabilizarea piețelor agroalimentare, precum și asigurarea unui trai decent pentru fermierii și agricultorii din UE, Partidul Umanist Social Liberal consideră că se impun mai multe măsuri pentru sprijinirea fermierilor.
În contextul secetei pedologice excesive este nevoie de resurse financiare pentru acoperirea pierderilor suferite de fermieri. De asemenea, este nevoie de alocarea de subvenții pentru a acoperi diferențele de preț la combustibili, îngrășăminte, pesticide și semințe.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
(VIDEO) Astăzi vor fi conduse pe ultimul drum sora şi nepoata criminalului din Bascov!