Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă? Medic: „Mulți oameni ajung la urgențe”

de | 30.10.2022 09:31 | După locație, După subiect, Lifestyle, Național, Știri

România a trecut la ora de iarnă în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2022, ceasurile fiind date înapoi cu o oră. Astfel, ora 04:00 a devenit ora 03:00.

Specialiștii spun, însă, că schimbarea orei poate afecta mulți oameni, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Conform medicului Tudor Ciuhodaru, citat de Romania TV, trecerea la ora de iarnă poate afecta 20% dintre oameni, în special pe cei din grupuri vulnerabile, precum bătrânii, copiii ori bolnavii cronici.

Adaptarea la noile schimbări se produs în aproximativ 15 zile și potrivit specialiștilor, deși duminică dormim mai mult cu o oră, începând de luni vom resimți efectele trecerii la ora de iarnă.

Oamenii trebuie să știe că se poate ajunge la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, iar în unele cazuri se poate ajunge și la anumite afecțiuni:

Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid. Mai exact:
Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru potrivit sursei citate.

Mai mult, unele persoane pot fi supuse stresului, organismul simțind o intensitate a activității sistemului nervos. De aici apar variații ale tensiunii arteriale și tulburări de ritm cardiac, dar și modificări neuropsihice, precum modificări ale calității somnului (insomnie, somnolență), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, arată medicul.

Atenție! Sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiți evaluați corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic”, adaugă Tudor Ciuhodaru.

UE vrea să se renunțe la ora de iarnă și de vară

Amintim că în anul 2018, Comisia Europeană a venit cu o propunere care prevedea renunțarea la ora de iarnă. Pentru că multe state nu au fost de acord, momentan, nu a fost luată o decizie în acest sens în România. Prin urmare, în țara noastră, se va trece la ora de iarnă în luna octombrie.

Eurodeputații au publicat un studiu din care reiese că nu există efecte pozitive în urma schimbării orei, din contră, ar exista multe efecte negative asupra organismului.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Castelul Bran a fost închiriat de Elon Musk pentru o peterecere de Halloween

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole