Timp de peste 30 de ani, fostul parlamentar social-democrat Cătălin Rădulescu a defilat cu certificatul de revoluţionar, susţinând că s-a aflat în mijlocul evenimentelor de la Timişoara şi Bucureşti, din decembrie 1989. În realitate, susţin procurorii DNA, Rădulescu nici măcar nu ar fi părăsit Piteştiul în zilele Revoluţiei. În baza declaraţiilor sale, fostul deputat a primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, statut care i-a adus şi o indemnizaţie de peste 2.000 lei pe lună, care astăzi este considerată prejudiciu adus bugetului de stat în procesul intentat de DNA lui Cătălin Rădulescu.
Săptămâna aceasta, la Curtea de Apel Bucureşti a început procesul pe fond în care deputatul „Mitralieră” este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite şi fals în declarații în formă continuată.
Revoluţionar pe… hârtie
În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a fostului deputat Cătălin Rădulescu, procurorii susţin că cererea sa de acordare a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” ar fi fost soluţionată, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute „până la fuga dictatorului”.
Mai exact, comisia care acorda acest titlu doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care Cătălin Rădulescu „ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la SSPR, din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București.”- se arată în rechizitoriul DNA.
Cu titlul de luptător la Revoluţia din Timişoara şi Bucureşti în mână, Cătălin Rădulescu a încasat o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar, în total 165.640 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2015 până în octombrie 2021, Casa Județeană de Pensii Argeș constituindu-se parte civilă în cauză cu suma menționată anterior.
Luni, 7 noiembrie, a avut loc primul termen pe fond
Primul termen al procesului pe fond a fost programat pentru ziua de luni, 7 noiembrie, după ce în primăvară judecătorul de drepturi și libertăți al Curții de Apel București a stabilit că probele anchetatorilor DNA au fost obţinute legal şi sunt valide și că acesta poate fi judecat pe fond, iar ulterior, la sfârşitul lunii iunie, Instanţa Supremă a respins contestaţia fostului deputat împotriva acestei decizii.
La termenul de luni, 7 noiembrie, completul de judecători a dispus amânarea cauzei, după ce Rădulescu Cătălin Marian şi alţi doi inculpaţi, Sanda Adrian şi Tănase Denisa Corina, au solicitat acest lucru în vederea angajării unor apărători aleşi. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 7 decembrie 2022.
Cătălin Rădulescu mai are o condamnare de un an și 6 luni închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și dare de mită, în celebrul dosar al DNA care a vizat asfaltarea parcării de la Dedeman.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro: