Fostul tenismen Ilie Năstase a fost prins băut la volan, noaptea trecută, pe o stradă din sectorul 1, din București. El a fost amendat și a rămas fără permis de conducere.
Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.305 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile”, au transmis polițiștii.
De asemenea, fiind contactat de o jurnalistă de la Digi 24, Ilie Năstase și-a pierdut cumpătul și ar fi înjurat-o pe femeie.
– Nu am fost prins băut la volan. Am băut două beri. Am primit o amendă, dar cei care m-au urmărit, m-au așteptat acolo două ore și au sunat la 112 să spună că am ieșit din restaurant. M-au urmărit până aproape de mall Băneasa și acolo au sunat la 112 și cei de la 112 au sunat la Poliție să oprească. Au mai făcut această chestie și acum câteva zile, cu soția mea. Acești oameni sunt niște nemernici pentru că nu faci așa ceva. M-a întrebat omul (polițistul n.r): Cât ați băut? Două beri! Mi-a pus testul ăla care a ieșit 0,021. Trebuie să iasă 0. Nu ai voie nicio picătură. Mi-am luat o amendă de 600 de lei și o lună suspendarea carnetului. Ca cineva să vină să te pârască, mi se pare incredibil și pentru asta am decis să plec din România. Nu e prima dată când mi se face chestia asta. O să vin cu dovezi. Soția mea a plecat de acasă cu două milioane. Avea în geantă 350.000 de euro. Este periculos. Cineva care aude se duce și îi dă în cap.
– Știți că este al doilea incident de acest fel, când sunteți prins băut la volan.
– Nu mă interesează. Cineva care te dă în primire… fac și eu așa, să văd ce face persoana aia. Sun la 112 și zic: Vedeți că a ieșit. Opriți-l! Ce înseamnă asta? Securisme! Ce sunt astea? – Știți că nu aveți voie să vă urcați absolut deloc la volan dacă ați consumat alcool? – Absolut deloc? De ce în țările civilizate ai voie să bei două beri? De ce nu îi copiem și noi pe cei de acolo?
– Asta este legislația de la noi.
– Este o legislație proastă, doamnă. Spuneți-mi și mie un român care nu bea o bere sau două și se suie la volan. Spuneți-mi unul că eu nu prea știu. Toți prietenii mei…
– Deci toți prietenii dumneavoastră consumă alcool și se urcă la volan? Asta îmi spuneți?
– Doamnă, sunteți prea tânără și prea proastă ca să înțelegeți. Dacă v-am răspuns, sunteți o idioată. E bine? Țările civilizate au voie. Dacă dumneata trăiești în țara asta comunistă, ești o comunistă. Hai! Du-te dracu de proastă!”, aceasta este conversația pe care Ilie Năstase a avut-o cu jurnalista Magda Costache.
Este a doua oară când fostul tenismen a fost prins sub influența băuturilor alcoolice în timp ce era la volan. Primul incident a avut loc în anul 2018, atunci când Ilie Năstase a avut un scandal cu oamenii legii. Mai mult, la câteva ore, sportivul a fost oprit din nou de polițiști, în timp ce conducea un scuter, deși avea permisul suspendat.
În iulie 2019, a fost condamnat a nouă luni şi zece zile de închisoare cu amânare pentru că a refuzat că îi fie recoltate probe biologice și pentru conducerea unui vehicul având acest drept suspendat.
Potrivit legii, orice valoare de alcool în aerul expirat de peste 0,00g/l este sancționată, având în vedere că această infracțiune pune în pericol atât viața conducătorului auto, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Care sunt limitele alcoolemiei permise în alte țări
Fiecare țară are propriile reguli în ceea ce privește alcoolul la volan. România se află printre statele care au toleranță zero la alcool, însă situația este diferită dacă vorbim de alte țări.
Potrivit Discovercars.com, în Marea Britanie sunt limite diferite ale alcoolemiei în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord (0,8%) față de Scoția (0,5%). Totodată, în Irlanda limita este de 0,5%.
În Bulgaria, Grecia și Turcia limita este de 0,5%. La fel ca în România, în Ungaria și Republica Moldova, limita este 0,0%.
Pe site-ul DrinkDriving.org. puteți consulta o lista cu toate limitele de alcoolemie din întreaga lume.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 18% dintre accidentele mortale sunt produse din cauza consumului de alcool, România fiind pe locul 9 în Europa și pe locul 29 în lume, așa cum arată datele potrivit juridice.ro.
De asemenea, conform ultimelor statistici ale Poliției Române, 3% dintre accidentele grave de circulație sunt cauzate de șoferi care aleg să se urca la volan sub influența băuturilor alcoolice, iar cele mai multe dintre acestea îi au ca protagoniști pe tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani.
Studiile medicale arată că orice cantitate de alcool consumată de conducătorii auto poate să afecteze simțitor abilitatea de a conduce, concluzie trasă în urma unei analize a 570 000 de accidente soldate cu victime.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Au aruncat în aer un bancomat, chiar lângă secția de poliție!