Potrivit avocatnet.ro, din 13 ianuarie, normele legale actuale ce sancționează organizarea de petreceri private cu muzică tare vor fi aplicabile în mediul urban, dar și în cel rural, din cauza undei decizii a Curții Constituționale a României (CCR), ce elimină sintagma „în mediu urban” din prevederile legate de amenzile aplicabile pentru petrecerile zgomotoase. Aceasta a fost oficializată astăzi.
Astfel, Legea 61/1991 prevede sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice stabilește că este contravenție„organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”.
„Curtea reține că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul ocrotirii uneia dintre componentele dreptului la viață privată, și anume garantarea liniștii în spațiul de locuit, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv și rațional de vreme ce rezultatul faptei ilicite – tulburarea liniștii – este același pentru toți locuitorii, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban”, scrie în Decizia nr. 368/2022.
În acest caz, Legea 61/1991 prevede o amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 lei, sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității, pentru cei care o încalcă.
Foto descriptiv eBacau
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro