După o duminică de distracție, stropită cu alcool, un tânăr de 24 de ani, din Morărești, a rămas fără permis de conducere.
Bărbatul a fost oprit de oamenii legii în timp ce conducea un autoturism pe DN 7. Pus să sufle în etilotest, a reieșit că se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma distracției din weekend, tânărul s-a ales cu permisul de conducere reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
„Având în vedere că valoarea alcoolemiei a fost sub limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, permisul de conducere al celui în cauză a fost reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, fiind eliberată dovadă
înlocuitoare fără drept de circulație”, transmit polițiștii argeșeni.
Și cum un necaz nu vine niciodată singur, bărbatului de 24 de ani i-au fost reținute și certificatul de înmatriculare și setul de plăcuțe cu numărul de înmatriculare ale mașinii, deoarece oamenii legii au constatat că polița RCA a autovehiculului avea valabilitatea expirată.
Tânărul s-a ales cu două sancțiuni contravenționale, respectiv o amendă în valoare de 1305 lei și o sancțiune cu avertisment.
De asemenea, cu ocazia verificărilor, s-a stabilit că polița RCA pentru autovehiculul în cauză avea valabilitatea expirată, fapt pentru care au fost reținute certificatul de înmatriculare și a setul de placuțe cu numărul de înmatriculare.
În urma celor constatate, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, respectiv o sancțiune în valoare de 1.305 lei, conform OUG 195/2002 și o sancțiune cu avertisment, conform Legii 132/2017, au adăugat oamenii legii.
Alcool la volan în 2022
Potrivit legii, orice valoare de alcool în aerul expirat de peste 0,00g/l este sancționată, având în vedere că această infracțiune pune în pericol atât viața conducătorului auto, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Codul rutier 2022 are în vedere următoarele pedepse pentru cei care sunt prinși sub influența alcoolului la volan: amenda contravențională și amendă plus închisoare.
În cazul în care vorbim de o valoare sub 0,8 g/litru, se aplică o contravenție care constă în 9-20 de puncte de amendă. De asemenea, permisul va fi suspendat pentru 90 de zile.
Dacă valoarea de 0,8 g/litru este depășită, șoferii riscă amendă și închisoare de la 1 până la 5 ani.
Care sunt limitele alcoolemiei permise în alte țări
Fiecare țară are propriile reguli în ceea ce privește alcoolul la volan. Din fericire, România se află printre statele care au toleranță zero la alcool, însă situația este diferită dacă vorbim de alte țări.
Potrivit Discovercars.com, în Marea Britanie sunt limite diferite ale alcoolemiei în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord (0,8%) față de Scoția (0,5%). Totodată, în Irlanda limita este de 0,5%.
În Bulgaria, Grecia și Turcia limita este de 0,5%. La fel ca în România, în Ungaria și Republica Moldova, limita este 0,0%.
Pe site-ul DrinkDriving.org. puteți consulta o lista cu toate limitele de alcoolemie din întreaga lume.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 18% dintre accidentele mortale sunt produse din cauza consumului de alcool, România fiind pe locul 9 în Europa și pe locul 29 în lume, așa cum arată datele potrivit juridice.ro.
De asemenea, conform ultimelor statistici ale Poliției Române, 3% dintre accidentele grave de circulație sunt cauzate de șoferi care aleg să se urca la volan sub influența băuturilor alcoolice, iar cele mai multe dintre acestea îi au ca protagoniști pe tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani.
Studiile medicale arată că orice cantitate de alcool consumată de conducătorii auto poate să afecteze simțitor abilitatea de a conduce, concluzie trasă în urma unei analize a 570 000 de accidente soldate cu victime.
De asemenea, cu cât alcoolul din sânge are o concentrație mai mare, cu atât pot apărea deficiențe de vedere și încetinirea reflexelor sau somnolență, precum și concentrarea mult mai redusă.