Despre tiroidă, cu dr. Elena Ureche de la Clinica Forte Vita
Schimbările de greutate, aspectul pielii și al părului, problemele sistemului digestiv pot avea drept cauze nivelul de hormoni tiroidieni. Medic specialist endocrinolog, dr. Elena Ureche, parte a echipei Clinicii Forte Vita, ne explică cum ne afectează tiroida calitatea vieții și când este momentul să ne facem analizele de rigoare.
Ce este tiroida și cum funcționează ea?
Tiroida este o glandă endocrină care se găsește sub formă de fluture la baza gâtului și este responsabilă cu producerea hormonilor: T4 (tetraiodotironina) și T3 (triiodotironina) ce îndeplinesc mai multe funcții importante în organismul nostru, cum ar fi: reglarea ritmului cardiac, dezvoltarea normală fetală și a copilului, intervin în termoreglare (frig/cald), controlează metabolismul, tranzitul intestinal ș.a.
Producerea hormonilor glandei tiroide este controlată de un hormon denumit TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) care este secretat de o glandă situată la baza creierului, glanda hipofiză.
Ce semne și simptome ar trebui să ne aducă la medicul endocrinolog?
Dacă vorbim despre deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidism) pot apărea următoarele acuze: oboseală, somnolență în timpul zilei, scăderea ritmului cardiac, încetinirea ritmului de gândire, vorbire lentă, păr friabil, piele uscată, senzație de frig, constipație, creștere ponderală, tulburări ale ciclului menstrual la femeie. O formă avansată de hipotiroidism este mixedemul,care poate duce inclusiv la comă, însă datorită investigațiilor accesibile și a tratamentelor actuale pentru hipotiroidism, mixedemul este o formă foarte rară în zilele noastre.
Creșterea nivelului de hormoni tiroidieni (hipertiroidism/tireotoxicoză) se poate manifesta prin: agitație, insomnie, creșterea ritmului cardiac cu palpitații, scădere în greutate, intoleranță la caldură, transpirații, tremur al mâinilor, tranzit intestinal accelerat cu scaune diareice. Cea mai frecventă formă de tireotoxicoză este boala Basedow Graves care poate asocia și afectare oculară (fotofobie, hiperlăcrimare, exoftalmie, diplopie, lagoftalmie) în diferite grade, care necesită inclusiv evaluare oftalmologică.
O particularitate este reprezentată de femeia însărcinată la care este indicat ca din primul trimestru de sarcină să se evalueze nivelul TSH-ului pentru a se asigura un nivel adecvat de hormoni tiroidieni pe parcursul sarcinii necesari dezvoltării normale a fătului, indiferent dacă anterior sarcinii a prezentat sau nu o afectare tiroidiană.
Pe lângă funcționalitatea anormală a tiroidei, care poate da diferite manifestări pe care le-am menționat deja, pot apărea modificări structurale ale glandei tiroide (noduli) ce pot fi benigne și, într-un procentaj mai mic, maligne. Acestea pot fi vizibile cu ochiul liber la nivelul gâtului sau doar ecografic și de cele mai multe ori sunt asimptomatice (în cazul nodulilor mici) sau pot produce simptome locale cum ar fi: senzație de disconfort local, dificultăți la înghițire până la dificultăți de respirație (în cazul nodulilor de dimensiuni mari).
Ce investigații recomandați pentru o prevenție eficientă?
Pentru a preveni o prezentare tardivă la medicul endocrinolog, cu semne și simptome avansate de boala tiroidiană, aș recomanda ca la analizele uzuale anuale să fie adăugat și un set minim de evaluare a funcției tiroidiene (FT4 și TSH), precum și, eventual, o evaluare ecografică tiroidiană.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: