Magiunul de prune de la Topoloveni va putea fi degustat în acest an la expoziția internațională ”Săptămâna verde 2023” de la Berlin. Acesta alături de diferite sortimente de vin alb, roze și roșu, mere de Voinești, miere și uleiuri presate la rece, dar și produse ecologice precum gemuri, dulcețuri, sucuri și siropuri vor fi prezentate și degustate la standul Ministerului Agriculturii.
Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi că secretarul de stat Sorin Moise va participa la deschiderea oficială a celei de-a 87-a ediții a expoziției ”Săptămâna Verde 2023” (Grüne Woche), ce se va desfășura în perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin, Germania. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă anual la expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR vor promova produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.
Păstrăv afumat, salam și cârnați
Astfel, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor oferi spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene, respectiv: Magiun de prune Topoloveni – IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Ţara Bârsei –IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap – STG și produse care urmează a fi înregistrate la nivel european: Plăcintă dobrogeană – IGP, Sardeluță marinată – STG, Salinate de Turda (ceafă, cotlet, piept de porc și pulpă de porc)- IGP. De asemenea, la ediția din 2023 a expoziției ”Săptămâna Verde” de la Berlin se vor regăsi peste 60 de preparate din cele aproximativ 700 înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale, cum ar fi: sloi/tocan de oaie, brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, păstrăv afumat în cobză de brad de la Suceava, cașcaval Brădet, prune afumate de Vrancea, care au potențial de înregistrare pe sisteme de calitate europene.
Palincă, rachiu și țuică
Din categoria băuturilor spirtoase cu Indicație Geografică vor fi promovate: Pălinca din județele Satu Mare și Maramureș, Țuica Zetea de Medieșu Auriu, județul Satu Mare și Țuică și Rachiu Sordony de Horezu, din Vâlcea, ce urmează etapele înregistrării europene. Membrii Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale vor participa la eveniment cu produse tradiționale și materiale promoționale aferente, din județele: Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Cluj, Gorj, Hunedoara, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea și Vaslui. Totodată, patronatele și federațiile din sectorul industriei alimentare vor fi prezente cu produse ale companiilor cu potențial de export din județele Buzău, Constanța, Vâlcea, Suceava, Tulcea și vor expune în cadrul standului MADR produse de patiserie și panificație, carne, lactate, procesare legume-fructe. Sortimente de vin alb, roze și roșu, mere de Voinești, diverse sortimente de miere și uleiuri presate la rece din județele Giurgiu și Alba, dar și produse ecologice precum gemuri, dulcețuri, sucuri și siropuri vor fi prezentate și degustate la standul MADR.
GFFA are ca invitați delegați importanți
Expoziția ”Săptămâna Verde 2023” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. În plus, acest eveniment constituie o oportunitate pentru dezbaterea unor probleme de actualitate, cum ar fi: protecția climei, economia circulară, conservarea resurselor și utilizarea durabilă a terenurilor.
”În marja expoziției Săptămâna Verde, în perioada 18-21 ianuarie 2023, are loc Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), cea mai importantă conferință internațională pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii și industriei alimentare globale, organizată de către Ministerul Federal al Agriculturii și Alimentației din R.F. Germania, la Berlin, ce are ca invitați, delegați la nivel înalt. GFFA 2023 își propune să promoveze dezbateri și să exploreze posibile modalități de colaborare globală și națională într-un spirit de parteneriat, astfel că peste 2000 de vizitatori din politică, afaceri, mediul academic și societatea civilă vor discuta despre cum se poate realiza o transformare de succes”, potrivit sursei citate.
Foto descriptiv. Sursă foto: magiun-sonimpex.ro și Ministerul Agriculturii
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
România a câștigat un proces important la Tribunalul UE. Sunt la mijloc milioane de euro