Cristiana Surdu
Educaţia este o prioritate, o pârghie-cheie pentru implementarea principiilor profesionale şi a unei strategii durabile
S-a specializat într-un domeniu pe care noua generație pare, din păcate, să îl ocolească cu îndârjire, din cauza dificultăților, a materiei stufoase și a procesului de pregătire continuă pe care îl implică. Ingineria chimică. Managerul Agenției pentru Protecția Mediului Argeș, Cristiana Surdu, nu numai că nu l-a ocolit, dar l-a și îmbrățișat cu pasiune și determinare, terminând Univeristatea Politehnică cu media de licență 10. Și-a desăvârșit ulterior educația superioară, printr-un masterat în Management și Administrație Publică la ASE București.
Consideră că numai punând accent pe o pregătire constantă și solidă poți găsi drumul către o carieră încununată de reușitele propuse și noua generație beneficiază acum de șanse sporite către resursele educaționale din domeniul domniei-sale:
Generațiile tinere beneficiază de specializări în domeniul protecției mediului atât în unitățile de învățământ preuniversitar (în special în liceele tehnologice și colegiile tehnice de profil), cât și sistemul universitar. Consider că educaţia, în general, este o prioritate, o pârghie-cheie pentru implementarea principiilor profesionale şi a unei strategii durabile. Aceasta este necesară, în domeniul nostru, deoarece soluționarea problemelor tot mai stringente de mediu presupune nu doar cerinţele acute şi necesare, ci şi componenta de dezvoltare economică în armonie cu nevoile sociale devenite critice.”, explică domnia-sa.
În evoluția profesională proprie, Cristiana Surdu a lucrat aproape 10 ani ca inginer chimist în sistemul privat, după care a făcut, în anul 2004, pasul către serviciile și managementul public la nivelul APM Argeș. Conduce astăzi, cu experiență și responsabilitate, această structură esențială în sistemul deconcentratelor Argeșului. O structură complexă, al cărui management nu presupune doar bună pregătire, ci și consecvență, determinare, deschidere și bune abilități de comunicare cu partenerii de toate tipurile.
Cristiana Surdu consideră că face parte dintr-o generație aptă să facă față tuturor cerințelor profesionale specifice acestor vremuri.
Dezvoltarea instituțiilor de învățământ și îmbunătățirea continuă a bazei materiale a acestora, de-a lungul timpului, precum și perfecționarea sistemului de management de mediu au contribuit la sporirea continuă a pregătirii profesionale a diferitelor generații de specialiști.”, explică domnia-sa, cu mulțumirea managerului care a ajuns să facă performanță fix în domeniul de care a fost pasionat și în care s-a perfecționat.
De altfel, momentul-cheie al evoluției domniei-sale îl consideră alegerea de a schimba sistemul de activitate și de a lucra în protecția mediului, un domeniu pe care îl descrie ca fiind „prioritar pentru dezvoltarea durabilă a societății și creșterea calității vieții, atât sub aspect economic, cât și social. ”
Nu este de mirare, așadar, că directorul Cristiana Surdu își organizează toate planurile raportat la această misiune și responsabilitate publică din managamentul Agenției. Iată câteva dintre acestea, așa cum ni le-a prezentat domnia sa:
» Impulsionarea tranziției spre Economie Verde și Dezvoltare Durabilă prin promovarea inovațiilor tehnologice prietenoase mediului și susținerea dezvoltării de afaceri verzi și de eco-antreprenoriat, dar și prin îmbunătățirea eficienței managementului instituțional
»Îmbunătățirea cooperării și parteneriatelor în domeniul protecției mediului prin întărirea integrării cross-sectoriale și a colaborării cu alte instituții implicate, precum printr-un parteneriat puternic cu societatea civilă şi mediul de afaceri bazat pe informare transparentă și dialog constructiv
» Creșterea conștientizării cetățenilor și a actorilor sociali cu privire la importanța protecției mediului şi rolul Agenției ca vector de promovare de soluții integratoare pentru dinamica mediu – economie – societate, dar și prin intensificarea colaborării cu organizațiile neguvernamentale din domeniul educației ecologice
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: