Instituția academică argeșeană cu o activitate de 60 de ani va face un pas istoric astăzi, 31 ianuarie. Universitatea Pitești semnează contractul de fuziune cu Universitatea Politehnica București, prin care se va constitui Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București. Pentru ca procesul să se realizeze efectiv, va fi nevoie de o lege specială care să prevadă contopirea, inițiată de guvern, iar contractul de fuziune votat de Senatele ambelor instituții, va fi piatra de temelie. Noua structură va fi de tip ”federație”, ceea ce va permite și altor universități să adere. Rectorul Dumitru Chirleșan ne-a dezvăluit că sunt deja 5 instituții academice pe margine care doresc să se alăture acestui proiect.
Fuziunea dintre UPit și Politehnica este prima de acest gen din țara noastră. Rectorul Dumitru Chirleșan ne-a declarat că discuțiile nu sunt noi, ci se poartă de dinaintea declanșării pandemiei. La consiliile rectorilor, când se întâlnea cu omologii săi din țară, proiectau ce ar însemna și cum s-ar putea face o asemenea comasare, iar acum s-a și reușit.
Nu este o idee nouă sau originală. Dacă privim numai în Europa, observăm că aceasta este tendința și avem, în acest sens, exemple în Franța și Germania. Noi nu ne mai putem raporta la regiune sau la România, trebuie să ne uităm către Europa. Prin acest pas nu facem decât să urcăm pe valul pe care merg universitățile de la nivel mondial. Am dorit inițial ceva pe plan regional și m-am adresat celor două instituții academice din Muntenia, propunându-le o structură regională, dar nu am găsit rezonanță, din varii motive.”, a mai explicat rectorul Chirleșan.
Va fi un centru autonom și se vor păstra toate specializările existente
Ca și mod de lucru, noua instituție academică va avea două centre cu autonomie: unul la București și unul la Pitești, fiecare păstrându-și specializările pe care le are acum în structură și care nu se pot muta de la un centru la altul. Centrul de la Pitești va fi coordonat de către un prorector.
O structură mamut nu se poate conduce de la București. Noua universitate va avea două centre autonome, iar autonomia se referă la tot: materială, financiară, resursă umană și academică.”, a explicat rectorul Dumitru Chirleșan.
Fuziunea este una de tip win – win. Universitatea Politehnica are putere financiară, însă este monocromă, ceea ce nu îi permite intrarea în mecanismul de ranking, fiind specializată doar pe inginerie. În schimb, Universitatea Pitești are 6 domenii cu peste 70 de specializări, toate avizate, dar depinde în foarte mare parte de banii de la buget, ceea ce nu îi permite să se gândească la prea multe proiecte de dezvoltare. ”În timp ce noi ne chinuim să modernizăm un cămin în 2 ani, Politehnica le dărâmă pe cele vechi din Regie ca să facă unele noi. Cam asta este diferența!”, a mai adăugat rectorul Chirleșan.
Avantajul studenților noștri este că vor avea o diplomă emisă de o Universitate Națională. Dacă nu făceam acest pas, pe propriile picioare mai rezistam doar 3 – 5 ani și sucombam, și nu doar din motive financiare, ci a tendințelor din mediul academic românesc. Fuziunea ne va permite să creștem și o să avem aici programe de studiu fanion. O să dau numai un exemplu care îmi este drag și care mă face mândru: energetică și tehnologii nucleare. Aici se va naște prima școală de energetică nucleară, în condițiile în care, în 10 ani, România va avea nevoie de 10.000 de specialiști în acest domeniu.”
Până în vară, noua Universitate națională va fi înființată
Termenul până la care se așteaptă constituirea noii universități naționale este această vară, însă procesul de admitere va decurge ca și până acum. ”Dacă se va întâmpla așa, în anul academic următor vom începe în structura hibridă, de tranziție.”, a mai declarat rectorul Dumitru Chirleșan. La nivelul conducerii, la Pitești va dispărea funcția de rector, însă va fi coordonată activitatea de un prorector. În toamnă se va demara și procedura de alegeri, iar în 2024 va avea un nou rector, Senat și președinte de senat. Rectorul Dumitru Chirleșan a ținut să lămurească speculațiile privind o posibilă candidatură a sa: ”În plan personal nu am niciun interes, consider că sunt suficiente 2 mandate.”, a explicat acesta.