Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș: Securitatea energetică rămâne miza cea mare a zilelor noastre!

de | 31.01.2023 13:53 | După locație, După subiect, Economic, Județean, Național, Știri

Senatorul PSD de Argeș, Ovidiu Puiu, ridică o problem important a zilelor noastre: securitatea energetică a României. Parlamentarul social – democrat vorbeşte despre importanța acesteia în contextul în care țara noastră are unul dintre cele mai diversificate mix-uri energetice din Europa și din lume și un enorm potențial energetic.

Senatorul PSD de Argeș este convins că securitatea energetică rămâne miza zilelor noastre: ”Anul 2023 găsește România încă departe de atingerea potențialului energetic pe care îl are. Dacă e să ne luăm după angajamentele din ultimul an, am fi tentați să credem că România e pe punctul de a deveni cel mai important hub energetic din regiune. Dacă ne uităm însă la realitatea din teren și la viteza cu care proiectele intră în faza de implementare, entuziasmul dispare subit. Imaginea tragicului accident de la mina din Gorj vorbește de la sine despre unde suntem, în ce condiții și cu ce preț producem astăzi energia. În contextul multiplelor crize pe care le traversăm, unii par să înțeleagă abia acum că energia este deopotrivă o resursă vitală, o marfă și o monedă în relațiile geopolitice. Securitatea energetică, cu toate componentele ei, rămâne miza cea mare a zilelor noastre, și orice pas greșit în această direcție este absolut inacceptabil!”

”România are unul dintre cele mai diversificate mix-uri energetice din Europa și din lume”

”România are unul dintre cele mai diversificate mix-uri energetice din Europa și din lume și un enorm potențial energetic neexploatat din varii motive. În zona energiei hidro, ținem închise hidrocentrale aproape finalizate, sursă de energie curată și accesibilă, pentru că nu vrem să-i supărăm pe unii și pe alții. Mai departe, scoatem în afara legii producția de energie din cărbune, cu angajamente ferme de a pune în loc altceva; totuși, acest ”altceva” este doar la stadiul de proiect și are în spate mai multe controverse. În zona gazelor naturale, anul 2022 a adus mult-așteptata Lege offshore care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră; aflăm din media că Romgaz și OMV au depus declarația de comercialitate pentru perimetrul Neptun Deep, dar că aceasta n-ar fi chiar completă… În orice caz, luarea deciziei finale de investiții este estimată pentru mijlocul anului 2023, nu ne rămâne decât să așteptăm… În fine, în zona energiei nucleare vorbim de angajamente care par de domeniul supranaturalului, cu proiecte de miliarde de euro în următorii ani  pentru realizarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă, retehnologizarea unității 1, construcția primului reactor modular de mici dimensiuni și altele. Rămân deschise provocările legate de minele de uraniu ale României, a căror soartă a fost blestemată! A nu se înțelege însă că lista provocărilor se închide aici, ea poate continua pe zeci de pagini!”, a mai explicat Ovidiu Puiu.

”Politica energetică a României are nevoie de mai multă coerență”

Totodată, parlamentarul social – democrat vobește și despre necesitatea existenței unei politici energetice coerente și de lideri care să apere interesele energetice ale României: ”La momentul la care ne aflăm, energia este probabil cel mai sensibil și complex portofoliu, cu mize uriașe pentru România prezentului și a viitorului. Sesizez cu amărăciune faptul că nu avem o strategie energetică coerentă nici măcar pe hârtie și că începem să devenim mult prea dependenți de giganți energetici, de ONG-uri, de aprobări de la Bruxelles, de specialiști care nu știm foarte bine dacă joacă în echipa României sau în alte echipe. Sunt mulți, chiar foarte mulți bani în joc și multe, chiar foarte multe interese particulare. Există însă și o limită în toate și un moment în care nicio concesie nu mai poate fi acceptată. 2023 este, după mine, acest moment în care România trebuie să joace cu mai mult curaj renegocierea PNRR, finanțarea hidrocentralelor aflate în stadiu avansat de execuție, includerea în componenta RePower EU a proiectelor de interes național major, luarea deciziei de investiții în perimetrul Neptun Deep și accelerarea multiplelor proiectelor de investiții. Un lucru e clar: politica energetică a României are nevoie de mai multă coerență și consistență și de lideri adevărați, nu pretinși, care să apere interesele energetice ale României!”.

Sursă foto: arhivă.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș: ”România trebuie să devină jucător, nu spectator, în politica externă!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bruxelles | Gorj | Neptun | Ovidiu Puiu | Romgaz

Ultimele articole