Primarul Cristian Gentea: ”M-am învățat minte, nu mai semnez edificări decât după ce consilierii mei verifică totul în teren”

de | 07.02.2023 19:49 | Administrație, Din ediția tipărită, Pitești, Știri

Piteștiul are un buget cu 11% mai mare decât în anul precedent și – în ciuda discuțiilor din Consiliul Local, pe marginea unor amendamente – acesta a fost aprobat cu unanimitate de voturi, în ședința din data de 31 ianuarie. La ce investiții a ținut cu dinții edilul Piteștiului, Cristian Gentea, și ce și-ar mai fi dorit să prindă în lista de investiții, ne povestește chiar domnia-sa. De asemenea, vine și cu alte noutăți legate de mult așteptatul Parc Industrial, despre care predecesorii săi și-au amintit o dată la 4 ani, calea paralelă cu Bdul Nicolae Bălcescu, demolarea actualului stadion, dar și despre sancționarea constructorilor neserioși.

» Unanimitatea în votarea bugetului înseamnă o construcție care a mulțumit pe toată lumea sau rezultatul unor negocieri politice la nivel de CL?

– Important este ca piteștenii să fie multumiți. Negociere este mult spus! Proiectul de buget a propus o listă de investiții foarte largă și era greu să fie propuse alte proiecte mari. Cu cei de la USR a fost simplu: am discutat din timp cu vicele Mihăilescu și ne-am pus rapid de acord, pentru că au avut câteva proiecte utile și nu am avut ce comenta.

Cu PNL a fost mai greu. Dumnealor au venit, inițial, cu o listă scurtă de proiecte, pe care au tot completat-o. Dintre acestea, unele propuneri existau,   încă de la construcția bugetului, în listă, altele nu aveau bază legală, altele propuneau dotări sau lucrări pentru care, în următoarele luni, exista posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile. Așa că nu mi le-am însușit! Au rămas 3-4, cu care am fost de acord. Concluzionând, discuția de dinaintea ședinței de CL a fost lămuritoare și bugetul a fost votat în unanimitate, deci ne apucăm de treabă!

Pe 16 februarie, proiectul cu stimulentul pentru naștere intră în Consiliul Local, fără viză de legalitate

» Liberalii au avut, în ultima perioadă, două proiecte majore pe care le-au promovat și susținut la nivel de Pitești: Spitalul Municipal și stimulentul pentru naștere. Care este viziunea dumneavoastră ca primar, dar și ca lider al echipei PSD din Pitești, asupra acestor două proiecte, nu doar sub aspectul legalității, ci și sub cel al oportunității?

– Legat de Spitalul Municipal, deși studiul de oportunitate nu este gata, am prevăzut bani în buget pentru cel de fezabilitate, înainte să vină propunerile lor.  Am spus-o și o repet: pe parte de oncologie și infecțioase este categoric nevoie de spital și Piteștiul poate deveni un pol important, dată fiind poziționarea sa. De altfel, viceprimarul Tofan, cel care a venit de la început cu această propunere, și consilierul Irimia, pe de o parte, ca și mine, avem fiecare dintre noi contacte în Germania pentru finanțare.

Proiectul cu stimulentul pentru naștere este pe transparență, până pe 6 februarie, iar pe 16 februarie va intra în Consiliul Local. Fără viză de legalitate, cum a specificat deja secretarul general al primăriei! Aici este problema! Am luat legătura cu mulți primari din țară care nu acordă acest stimulent. Primarul Bacăului, domnul Viziteu, m-a ajutat chiar și mi-a pus la dispoziție o hotărâre a instanței, dar și un punct de vedere al Curții de Conturi, unde scrie negru pe alb că nu există bază legală pentru așa ceva. Cei care au propus știau asta, dar au căutat doar un motiv pentru a mi se reproșa. Eu am multă treabă și nu am timp de astfel de șicane zilnice. Nu mă opun, în niciun caz, pentru că este un proiect propus de liberali. Este vorba doar de baza legală.

» Care sunt top 5 proiecte la care ați ținut foarte mult, ca primar, să aibă asigurată finanțarea prin bugetul pe 2023?

– Sunt multe proiecte la care țin și am avut grijă să fie asigurată finanțarea, toate fiind utile, și sunt convins că piteștenii le vor aprecia. Dacă ați spus 5, atunci mă opresc la… 6:

  • Continuarea achiziționării de containere îngropate, pe 5 fracții, și a utilajelor de ridicare (în 2023, pentru Găvana și Tudor Vladimirescu, dar, în paralel, am transmis cererea de finanțare pentru celelalte cartiere).
  • Continuarea modernizării străzilor de pământ (este și motivul pentru care am cerut constructorului care lucrează pe proiectul de extindere rețea apă și canalizare să înceapă cu acestea).
  • Lunca Argeșului 3 (suntem pe final cu obținerea avizului de mediu).
  • Parcare supraterană modulară în strada Frasinului (sper ca cetățenii din zonă, posesori de garaje, să înțeleagă că ne dorim să schimbăm zona și să realizăm un număr de locuri de parcare de 3 ori mai mare, mai ales că există HCL prin care, după 31 decembrie 2022, nu mai au contract).
  • Construcția celor 2 creșe noi și a grădiniței din Prundu.
  • Demolarea actualului stadion (mai sunt 2 avize de luat și apoi urmează HG) și începerea construcției noului Stadion „Nicolae Dobrin”.

 Am semnat 38 de contracte pe fonduri externe, în valoare totală de 787.389.959 lei!

 » După o jumătate de mandat, care sunt reușitele cu care vă mândriți la nivel de Pitești și care sunt motivele de amărăciune cu privire la proiectele care nu v-au ieșit și le-ați fi vrut gata până acum?

 – Sunt mulțumit de multe lucruri bune pe care le-am făcut împreună cu colegii mei. Cu siguranță, implementarea transportului metropolitan este unul dintre acestea. Atragerea unei sume-record de fonduri nerambursabile, modernizarea străzilor de pământ și bucuria cetățenilor care locuiesc în aceste zone, pentru că, în sfârșit, trăiesc în condiții civilizate, preluarea terenului de la stadion, finalizarea modernizării Bazinului Olimpic, preluarea de la CNI a unei săli polivalente superbe, finalizarea demersurilor făcute (energie electrică, gaze și asigurarea finanțării pentru apă și canalizare) pentru cei din colonia ACH sau aprobarea,într-un termen foarte scurt, a construirii noului stadion „Nicolae Dobrin” – sunt alte lucruri cu care mă mândresc.

Îmi pare rău că nu am făcut încă nimic cu parcul industrial. Am tot așteptat o rezolvare juridică pentru un posibil parteneriat public-privat pentru demolare și amenajări versus concesionarea unei părți din parc, cu firme din Germania și Turcia. Întârzierea a mai fost cauzată și de intențiile diverse de a crea la CET Sud o capacitate de producție cu un număr semnificativ de locuri de muncă. Mă bucur însă că legea privind normele de aplicare a parteneriatului public-privat intră în dezbatere în parlament. Este evident că nu mai putem aștepta și acesta este marele meu of!

» Câte contracte de finanțare din fonduri nerambursabile ați semnat până acum? Care este valoarea lor totală și cu cât contribuie bugetul local la acestea?

– În total, sunt 38 de contracte semnate, în valoare totală de 787.389.959 lei. Dintre acestea,pentru 33, cofinanțarea este 0! Pentru alte 4 cofinanțarea este 10%, iar la stadion 1,7%.

cristian gentea - Primarul Cristian Gentea: ”M-am învățat minte, nu mai semnez edificări decât după ce consilierii mei verifică totul în teren”

Pentru prima oară, primăria Pitești a dat două avize negative!

 » În premieră pentru Pitești, ați pus stop și ați cerut demolarea unui bloc construit ilegal, iar acum avem un dosar penal. Ce alte demersuri similare ați mai întreprins?

– Există și alte spețe asemănătoare, dar nu pot da amănunte. Toate vin din sesizări făcute de către cetățenii înșelați, oameni care una au plătit și alta au primit. M-am învățat minte, nu mai semnez edificări, chiar dacă semnătura mea este ultima, decât după ce consilierii mei verifică totul în teren. Și sunt mulțumit că nu mai am probleme de acest gen din mandatul meu!

» Ați sancționat, de asemenea, indisciplina unor firme cu care ați avut contracte. Ce societăți au primit aviz negativ și pentru ce lucrări?

– Pentru prima oară, primăria Pitești a dat două avize negative pentru lucrările de la Pasajul „Sfânta Vineri” și Colegiul „Odobescu”. Sunt două firme care nu au înțeles sub nicio formă să-și onoreze obligațiile asumate prin contract, având și un istoric de lucrări de proastă calitate, cu care eu nu pot fi de acord.

» După mulți ani de piedici s-au început lucrările la noul mall din Tudor Vladimirescu, inclusiv la pasarelă. Se vorbea și de o cosmetizare a zonei lacului. Ce alte planuri mai are dezvoltatorul vizavi de comunitatea piteșteană?

– Așa este, lucrările au început și sunt convins că dezvoltatorul se va încadra în termenul pe care și l-a propus. Am încheiat un protocol prin care va realiza un sens giratoriu foarte mare în zonă și pasarela pe care o va dona municipalității. Locul de joacă din zona Școlii 8 a fost relocat pe cheltuiala sa și suntem foarte aproape de a recepționa, lângă noua parcare din Prundu – „Anghel Salignyˮ, unul modern, cu tartan și echipamente de cea mai bună calitate.

» Semafoarele sunt încă un subiect care naște discuții aprinse în social-media. Ce trebuie să știe piteștenii despre acest proces de sistematizare a circulației?

– Îmi doresc ca piteștenii să aibă răbdare. Când întregul proiect va fi finalizat, sunt convins că vom fi cu toții mulțumiți. Deja am aplicat pe fonduri pentru extinderea sistemului la nivelul întregului municipiu.

Nu mă las până nu facem calea paralelă cu b-dul Nicolae Bălcescu, de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” până la str. C.D. Gherea!

» Ați încercat preluarea de la CFR a unor terenuri pentru realizarea unor obiective importante, unul dintre acestea fiind drumul paralel din zona Calea Bascov – Găvana. Ați ajuns la o înțelegere cu CFR după întâlnirea de la Pitești? Au avut efect amenzile date pentru vegetația luxuriantă?

– Sigur că am ajuns la un acord, chiar miercuri colegii mei au fost la Craiova pentru a pune la punct toate detaliile în vederea promovării hotărârii de guvern. Vor fi practice două HG-uri. Așa ne-am înțeles. Prima se va referi la 4 locații: str. Emanoil Bârzotescu – Prundu Mic, Bd. Republicii, zona de după gară unde vom face parcare și vom intra pe 3 benzi de circulație până în centru, zona CNCD pentru acces la noua biserică și zona de la barieră până la stația Nord – pentru spațiu verde.

Discuțiile rămân pentru ce ne interesează cel mai mult: calea paralelă cu Bd. Nicolae Bălcescu, de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” până la str. C.D. Gherea, care va face obiectul celei de-a doua HG.

Facem în aceste zile sondaje comune cu CFR pentru a ști exact suprafețele unde există cabluri pe zona de siguranță. Cert este că nu mă voi lăsa până nu voi rezolva și acest obiectiv, dar recunosc că nu s-ar fi putut face nimic fără modificarea legii. Aici, eforturile pe care le-am făcut împreună cu primarul Craiovei, doamna Olguța Vasilescu, sprijinul Asociației Municipiilor din România și al parlamentarilor PSD argeșeni au fost decisive.

La CET Sud, suntem avansați cu documentația pentru cererea de finanțare în vederea unui parc fotovoltaic pe 7 ha

» După cumpărarea Casei Nae Dumitrescuˮ, a terenurilor pentru parcări din Tudor Vladimirescu, ce alte achiziții mai are în plan municipalitatea? 

– A fost aprobată achiziționarea terenului de la pepinieră, iar pe 28 februarie voi semna actul de vânzare-cumpărare. Dorim să achiziționăm în continuare parcele aflate în vecinătatea domeniului public pentru parcări sau modernizări de străzi de pământ (str. Nicolae Iorga). Am discutat cu ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și i-am transmis solicitarea pentru preluarea casei din Târgul din Vale nr. 20 (actualul sediu al Uniunii Artiștilor Plastici) și a Galeriei Metopa. Sper să reușim cât mai repede acest lucru, pentru că avem deja discuții înaintate pentru finanțarea reabilitărilor. Dacă pe traseul de care am vorbit, pentru calea de acces paralelă cu Bd. Nicolae Bălcescu, vor fi mici suprafețe aflate în domeniul privat al CFR, le vom achiziționa, acelea neputând face obiectul unui transfer gratuit.

» În sfârșit, se fac demersuri concrete pentru parcul industrial. Ce se va întâmpla în acest an pe terenul de la CET SUD?

– Am prevăzut bani în buget pentru demolarea clădirilor existente din zona CET Sud și ne apucăm de treabă. Din cele 43 ha, suntem avansați cu documentația pentru cererea de finanțare în vederea unui parc fotovoltaic pe 7 ha. În concluzie, suntem foarte ambițioși și foarte setați să obținem cât mai multe fonduri pentru a ne realiza investițiile la care visăm.

Avem în buget peste 130 de proiectări tocmai pentru a nu pierde niciun tren. Chiar ne dorim ca piteștenii să fie mândri de orașul lor!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: