Într-o perioadă în care, după cutremurul devastator din Turcia, s-a redeschis subiectul seismelor și al consecințelor grave ale acestora, noua lege privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, respectiv Legea 212/2022, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, vine mănușă pentru autoritățile interesate.
Primăria Pitești a demarat formarea unui colectiv tehnic la propunerea edilului Cristian Gentea în scopul identificării măsurilor suplimentare necesare pentru aplicarea în concret a legii și a început inventarierea blocurilor în funcție de anul construcției, inițial, urmând și evaluarea stării acestora. În primă fază, municipalitatea va lua legătura cu toate asociațiile de proprietari pentru a afla aceste date. Primarul a declarat că și în 2012 s-au mai solicitat asemenea documentații, însă în 11 ani niciun astfel de document nu a fost transmis către Primăria Pitești.
Conform legii 212/2022, pentru clădirile de interes și utilitate publică, autoritatea locală are obligația ca până la 1 ianuarie 2025 să înceapă expertizele tehnice și – până la 1 iunie 2026 – să finalizeze aceste evaluări pentru clădirile identificate a fi cu risc. Municipalitatea piteșteană este în proces de inventariere a clădirilor publice, dar și rezidențiale care cad sub incidența acestei legi (care au spații comerciale la parter, cele construite înainte de 1978 etc.), pentru a le identifica pe cele cu risc, după evaluarea vizuală.
După inventariere, Primăria Pitești îi va notifica din nou pe proprietarii în cauză (persoane fizice sau juridice, asociații de proprietari), termenele fiind următoarele: după finalizarea expertizelor tehnice, trimiterea rezultatului expertizei se face în 30 de zile către autorități, nu mai târziu de 2 ani de la primirea notificării! Ulterior vor fi aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, conform articolului 33 din Legea 212/2002 actualizată.
Toate clădirile de după 1994 au carte tehnică
Începând cu 1994, constructorul a avut obligația întocmirii unei cărți tehnice a construcției care conține, printre altele, proiectul de rezistență, date din perioada de execuție și procesul-verbal de recepție. Cartea tehnică trebuie înmânată fiecărui proprietar. Pentru clădirile vechi care nu au această carte tehnică este necesară expertiza tehnică efectuată de specialiști în domeniu. Proprietarii imobilelor au responsabilitatea întocmirii acesteia și trebuie să suporte costurile implicate. De asemenea, proprietarii imobilelor au obligația, conform legii, să urmărească comportarea în timp a construcției, să execute lucrări de reparații sau consolidare, atunci când sunt necesare.
De asemenea, proiectantul și toți actorii implicați în ridicarea unei clădiri, inclusiv fabricanții de materiale de construcție, răspund pentru nerespectarea standardelor de rezistență la cutremur și viciile structurii de rezistență, pe toată durata existenței acesteia.
Pe aceeași temă, pe anchetaonline.ro
Județul Argeș – în zona de intensitate seismică de 7 grade pe scara Mercalli