8 ani de procese duse pe apa sâmbetei: achitări pe linie în dosarul Hidroelectrica Curtea de Argeş

de | 10.03.2023 07:30 | Curtea de Argeș, Din ediția tipărită, Eveniment, Știri

În vara anului 2015, sucursala Hidroelectrica Curtea de Argeș era zguduită  de un uriaș scandal de corupție, în care era implicată aproape întreaga conducere a companiei. Iniţial, cei vizaţi au fost directorul adjunct Octavian Oprea şi omul de afaceri Ştefan Vulparu, acesta din urmă obţinând două contracte cu Hidroelectrica despre care procurorii DNA au susţinut că au fost acordate în schimbul unei şpăgi de aproximativ 165.000 lei. La scurt timp, lotul Hidroelectrica avea să fie trimis în judecată, prejudiciul în acest caz fiind estimat la circa 640.000 lei.

În cursul anului 2011, inculpatul Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș a acceptat promisiunea și a primit de la inculpatul Vulparu Ștefan, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul unei societăți comerciale, suma de 164.505,99 lei, pentru ca societatea acestuia din urmă să beneficieze de două contracte, atribuite în mod preferențial, privind implementarea unor sisteme software de monitorizare și diagnosticare la Centrala Hidroelectrică Noapteș.

Astfel, în perioada martie – iulie 2011, inculpații Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în sensul că au aprobat și au admis la plată, în mod nelegal, cele două contracte sus menționate, în valoare de 637.088,13 lei.” – se arată în documentele DNA.

dosarul Hidroelectrica la DNA

Contracte acordate preferenţial la Hidroelectrica

Un an mai târziu, Oprea împreună cu directorul tehnic de la Hidroserv au fost acuzaţi într-un alt dosar că ar fi acordat preferenţial opt contracte privind implementarea de sisteme software, unul dintre beneficiari fiind nimeni altul decât Bogdan Metehoiu, fiul directorului de atunci al Hidroelectrica, Constantin Metehoiu, prejudiciul estimat de anchetatori fiind de peste 8 milioane lei.

În perioada 2011-2012, inculpații Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan, Vasile Stăticescu Emil Nicolae, Dima Teodor și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în legătură cu încheierea a 8 contracte privind implementarea unor sisteme software.

Contractele respective au fost atribuite în mod preferențial unor firme controlate de inculpații Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru și Stoian Florin Nicolae. La una dintre acestea era asociat și inculpatul Vulparu Ștefan.

Atribuțiile de serviciu au fost încălcate de cei doi inculpați în legătură cu comandarea lucrărilor, derularea propriu-zisă a procedurii de achiziție, negociere valoare ofertă, realizare situații de lucrări aprobarea și admiterea la plată, în mod nelegal, a unor facturi emise în baza contractelor respective.
Prin acțiunile realizate de inculpați s-a produs un prejudiciu de 8.192.817,35 lei bugetului S.C. Hidroectrica S.A., sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză.

Cele două dosare au fost conexate în instanţă, rezultând unul singur, cu 12 inculpaţi, cu diverse capete de acuzare – de la abuz în serviciu, până la luare de mită şi spălare de bani: Oprea Octavian Florin, Vulparu Ştefan, Stoian Florin Nicolae, Arman Nicolae, Oae Vasile, Vasile Stăticescu,  Emil Nicolae, Oprea Filoftia, Metehoiu Constantin, Metehoiu Bogdan Alexandru, Dima Teodor, Dragu Vlad Alexandru.

Salvaţi de sfânta prescripţie!

Din august 2015 şi până acum s-au scurs aproape 8 ani de procese, 8 ani de şedinţe de judecată, audieri, expertize. Toată munca procurorilor, judecătorilor şi avocaţilor s-a dus însă pe apa sâmbetei, pentru că între timp a intervenit „sfânta prescripţie”, aşa încât, vinerea trecută, la termenul stabilit pentru pronunţare magistraţii nu au mai avut altă soluţie decât să dispună achitarea inculpaţilor şi încetarea procesului.

Inculpaţii au scăpat de condamnări, au scăpat de riscul de a-şi petrece câţiva ani în spatele gratiilor, în schimb nu au scăpat de răspundere, pentru că cineva trebuie să plătească prejudiciul. Astfel, deşi instanţa i-a achitat pe toţi, a menţinut mare parte din măsurile asiguratorii, dispunând confiscarea sumei de 165.000 de lei de la fostul director adjunct al Hidroelectrica, considerată mită de la omul de afaceri Ştefan Vulparu, şi menţinând sechestrul pe maşini, apartamente, case şi terenuri ce aparţin inculpaţilor, pentru acoperirea prejudiciilor de aproape 9 milioane lei.

Decizia instanţei de vineri, 24 februarie, nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, însă indiferent de mersul procesului de acum înainte un lucru este cert: nimeni din lotul Hidroelectrica nu va mai fi tras la răspundere pentru nimic!

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Sentinţe revoltătoare în Argeş! 1 an şi jumătate închisoare pentru sex cu un copil de 11 ani

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Constantin Metehoiu | Hidroelectrica