Experimentul Piteşti – prezentat americanilor la Muzeul Victimelor Comunismului din Washington

de | 22.03.2023 07:40 | Cultură, Din ediția tipărită, Știri

La Închisoarea Piteşti, aproape 5000 de oameni au fost torturaţi şi între 100 şi 200 au murit în chinuri.

Anul trecut, în capitala Statelor Unite, a fost deschis Muzeul Victimelor Comunismului, care comemorează cele peste 100 de milioane de victime ale regimurilor totalitare de stânga din întreaga lume. Începând din acest an, şi România va contribui, alături de alte foste ţări comuniste, la dotarea muzeului, 3 milioane de euro fiind alocate pentru dotarea secţiei dedicate comunismului din ţara noastră.

Expoziţie dedicată victimelor de la Închisoarea Piteşti

Într-un interviu acordat săptămâna trecută ziarului „Adevărul”, directorul fondator al Muzeului Victimelor Comunismului aflat în Washington, Elizabeth Spalding, a dezvăluit că, datorită donației României, în cadrul muzeului va exista o expoziție dedicată Experimentului Pitești.

„Experimentul Pitești este o pată incredibil de întunecată în brutala moștenire a comunismului din România. Prin „reeducare“, tortură fizică și psihică și alte metode de dezumanizare practicate și dovedite prin documente, fosta Închisoare Pitești este o mărturie puternică a amenințării comunismului și a răului inerent din ideologia sa. Grație sprijinului generos al Guvernului României, Muzeul Victimelor Comunismului va putea prezenta vizitatorilor istoria Închisorii Pitești, un exemplu concret al crimelor comunismului, și să onoreze moștenirea victimelor prin diverse activități, atât în muzeul fizic, cât și digital.” – a spus Elizabeth Spalding.

Experimentul Pitești, despre care de scriitorul Aleksandr Soljeniţîn, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, spunea că a fost şi rămâne „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, şochează şi la 70 de ani distanţă prin cruzimea tratamentelor la care erau supuşi deţinuţii. Atrocităţile comise între zidurile închisorii aflate la câteva minute de mers de centrul oraşului, în numele unui aşa-zis program de „reeducare” a celor care se împotriveau regimului comunist, au distrus mii de vieţi.

Nu este cunoscut numărul exact al victimelor acestui aşa-zis experiment, de o barbarie ieşită din comun, se spune că aproape 5000 de oameni ar fi fost supuşi celui mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist şi undeva între 100 şi 200 au murit în chinuri din cauza torturilor.

Poveştile terifiante ale deţinuţilor Închisorii Piteşti vor fi făcute cunoscute publicului american dar şi turiştilor din întreaga lume care îi vor trece pragul, pentru ca oamenii să înveţe din greşelile trecutului, pentru a nu le mai repeta.

Nu trebuie să uităm!

Muzeul din Washington aduce în faţa publicului american dramele trăite de victimele regimurilor comuniste din întreaga lume. O astfel de poveste este cea trăită de Dan Novacovic, închis pentru că nu gândea aşa cum dicta Partidul Comunist.

 

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cum erau torturați de Paște deținuții din Închisoarea Pitești! N-avem voie să uităm!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Experimentul Piteşti | Pitești | Washington