► Vicepreşedintele ASF originar din Curtea de Argeş are salariu de 11.000 euro pe lună!
Falimentul Euroins a zguduit din nou piața asigurărilor din România, și așa șubredă după prăbușirea City Insurance. În contextul scandalului generat de retragerea autorizaţiei de funcţionare a celui mai mare asigurător din România, sunt arătaţi cu degetul cei din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, adică aceia responsabili direct de funcţionarea în condiţii optime a pieţei de capital, a pieţei asigurărilor şi a fondurilor de pensii din România.
Aşa de bine a „supravegheat” ASF piaţa asigurărilor, încât Euroins este al patrulea faliment din ultimii opt ani după cele ale Astra, Carpatica şi City Insurance, cu pagube uriaşe, de ordinul sutelor de milioane de euro. Pentru misiunea de a supraveghea pieţele financiare în aşa fel încât astfel de evenimente să nu se producă, cei nouă membri din conducerea ASF sunt plătiţi regeşte, încasând anual salarii de peste un milion de euro. Printre ei, şi un argeşean!
► Fost olimpic la „Vlaicu Vodă”
Conducerea ASF este constituită din 9 membri – un preşedinte, 4 vicepreşedinţi şi 4 membri neexecutivi. Unul dintre oamenii-cheie care iau deciziile în ASF este argeşeanul Daniel-Ştefan Armeanu, vicepreşedinte al Autorităţii şi responsabil de Sectorul Sistemului de Pensii Private.
Dan Armeanu are 48 de ani şi este din Curtea de Argeş. Fost olimpic la matematică în perioada în care era licean la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”, premiat la Naţională trei ediţii la rând la începutul anilor ’90 şi membru al lotului lărgit al României, şcolit în Franţa şi Elveţia, Armeanu este profesor universitar doctor la ASE Bucureşti, a lucrat ca specialist în statistici pentru asigurătorii Generali şi Ardaf, iar de 10 ani face parte din boardul ASF, ocupând funcţia de vicepreşedinte începând din 2018.
Sub nasul lui Dan Armeanu şi al colegilor săi din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, Euroins a mutat zeci și zeci de milioane de euro în Bulgaria prin diverse circuite financiare sub pretextul reasigurării, în timp ce șefii ASF spuneau „să mai facem o analiză”. Din mai multe declaraţii şi documente prezentate de ziarul „Libertatea” reiese că ASF ar fi știut încă de la începutul anului 2021 că Euroins avea nevoie masivă de capital.
► Are trei case în Curtea de Argeş
Deşi trăieşte de trei decenii în Capitală, Dan Armeanu nu a renunţat la proprietăţile din Curtea de Argeş, pe care le-a moştenit. Astfel, în declaraţia sa de avere figurează, pe lângă alte proprietăţi, şi jumătate cotă din trei case de 93 mp, 68 mp, 40,5 mp şi 5000 mp de teren în Curtea de Argeş.
Ştefan-Daniel Armeanu câştigă la ASF 656.775 de lei anual, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 11.060 de euro. De asemenea, el mai încasează circa 104.000 de lei anual din activităţi didactice şi de cercetare.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut oficial în instanță falimentul Euroins, fostul lider RCA cu aproape 2,8 milioane de polițe în vigoare, iar primul termen dat la Tribunalul București este 28 aprilie. Procesul este important deoarece în funcție de decizia instanței curg anumite termene limită privind valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins, dar și cereri de plată a daunelor către FGA.
Dezastrul Euroins este al patrulea mare scandal din ultimii ani de pe piaţa asigurărilor, care până acum s-a soldat cu pagube de peste 1,7 miliarde lei noi: falimentul Carpatica ASIG a însemnat o pagubă de 498 de milioane de lei acoperită de Fondul de Garantare a Asiguraților, prăbuşirea Astra Asigurări a atras despăgubiri de peste 550 de milioane de lei plătite de acelaşi fond, în vreme ce falimentul City Insurance a costat până acum aproximativ 665 milioane lei. And still counting!
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Stelică Crăciun a pierdut definitiv fostele alimentări și restaurante luate de la Supercom