Stelică Crăciun a pierdut definitiv fostele alimentări și restaurante luate de la Supercom

de | 14.04.2023 21:00 | Știri, Din ediția tipărită, Economic, Importante, Pitești

Controversatul om de afaceri este obligat de instanţă să plătească 8,8 milioane lei încasate din chirii!

Un litigiu care durează de 18 ani şi care are ca miză patrimoniul de 14 milioane de euro al societăţii Supercom SA a ajuns într-un punct critic: Stelică Crăciun, unul dintre acţionarii societăţii, care şi-a tras pe firma personală restaurantele „Ciocârlia”, „Doi Cocoşi” şi „Orizont” şi 8 foste alimentări, a pierdut definitiv în instanţă aceste spaţii şi este obligat să achite acum 8,8 milioane lei în contul chiriilor încasate în toţi aceşti ani.

Pe 16 februarie, la Curtea de Apel Piteşti s-a consumat ultimul termen în dosarul 299/1259/2016, în care omul de afaceri Aurel Săvulescu, acţionar al Supercom SA, a solicitat constatarea nulităţii absolute a documentelor prin care Supercom Total SRL, firma înfiinţată în urmă cu peste două decenii de Stelică Crăciun şi cumnatul său Nicolae Dascălu, actualul primar al comunei Mărăcineni, a devenit proprietar al spaţiilor Supercom SA.

Odiseea Supercom SA

Supercom Total SRL a fost înfiinţată în anul 2001, avându-i iniţial ca acţionari pe Stelică Crăciun şi pe cumnatul său, actualul primar de la Mărăcineni, Nicolae Dascălu.

În anul 2001, cu sprijinul unor persoane influente din judeţul Argeş, a căror identitate probabil va fi devoalată în viitorul apropiat, au provocat o primă divizare a patrimoniului de circa 14 milioane de euro al Supercom SA, care deţinea toată reţeaua de magazine alimentare a Piteştiului. Cei doi cumnaţi au luat o parte considerabilă din aceste spaţii, pe care le-au transferat la societatea lor, Supercom Total SRL, după care, profitând de un vid de administrare a societăţii, au făcut o chestiune fără precedent: cei doi împreună cu un domn marcant, soţ al unei judecătoare de la Curtea de Apel Piteşti, s-au erijat în administratorii Supercom SA.

La vreo cinci ani după prima divizare, deci după ce au jumulit o halcă serioasă din patrimoniul Supercom SA, au luat şi acele spaţii şi le-au transferat tot la societatea lor, total netemeinic şi nelegal. În 2008, Înalta Curte a constatat că sunt lovite de nulitate toate actele din perioada 2001-2007.” – povesteşte omul de afaceri Aurel Săvulescu.

Aşadar, în urmă cu 15 ani, cea mai mare instanţă din România declara că actele prin care firma lui Stelică Crăciun a preluat spaţiile Supercom SA sunt nule. De ce o decizie a celei mai importante instanţe nu a fost pusă în aplicare nici în ziua de astăzi? Iată ce spune Aurel Săvulescu

În primul rând, Registrul Comerţului – care nu era condus de cine conduce acum – a refuzat să înregistreze decizia Înaltei Curţi de Casaţie. A trebuit să facem un alt proces, care să oblige Registrul Comerţului Argeş să facă menţiunile de rigoare pe baza deciziei ÎCCJ. Ulterior, a fost nevoie să ne luptăm să obţinem conducerea administrativă a Supercom SA, pentru că fără controlul asupra societăţii aceşti oameni nu voiau să pună în practică nicio hotărâre. A trebuit să ne judecăm o lungă perioadă de timp ca să punem în aplicare… hotărârile judecătoreşti.

După încercări de circa un an de zile, nu am reuşit să punem în aplicare acea hotărâre judecătorească, am încercat o repunere a părţilor în situaţia anterioară transferului ilicit de imobile, adică la nivelul anului 2005 şi de asemenea acelaşi Tribunalul Comercial a respins. Şi atunci am început un nou demers prin care să putem ţine adunările generale în vederea numirii unui organism administrativ al Supercom SA care să pună în aplicare hotărârile.

Am reuşit acest lucru în anul 2020, au existat o serie de contestații, dar până la urmă administrarea societăţii a rămas definitivă, s-a stabilit structura acţionariatului, s-au stabilit toate chestiunile legale constitutive care ar fi trebuit să se producă cu 20 de ani în urmă.”

8 alimentări şi restaurantele „Doi Cocoşi”, „Ciocârlia” şi „Orizont se întorc la Supercom SA

Transferul spaţiilor din patrimoniul Supercom SA în proprietatea Supercom Total SRL s-a făcut prin acte de majorare a capitalului social. Prin urmare, numai o instanţă judecătorească putea desfiinţa, eventual, aceste acte. A urmat un alt proces lung şi anevoios şi, după alţi cinci ani, Tribunalul Comercial a respins acţiunea în anulare a hotărârii AGA prin care se solicita constatarea nulităţii absolute a hotărârii nr. 1 din 20.05.2005 a societăţii Supercom Total SRL. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Piteşti, unde completul desemnat a pronunţat recent o cu totul altă hotărâre:

„Admite apelurile formulate de reclamanţi şi de pârâta Supercom SA. Schimbă sentinţa în parte, în sensul că: Admite cererea. Constată nulitatea absolută a Hotărârii nr. 1 a Adunării Generale Extraordinare a Asociaţilor Supercom Total SRL din data de 20.05.2005 şi a Actului adiţional din data de 20.05.2005 la Actul constitutiv al Supercom Total SRL. Obligă Supercom Total SRL la predarea către Supercom SA a spaţiilor aduse ca aport la capitalul social al Supercom Total SRL prin hotărârea nr. 1 a Adunării Generale Extraordinare a Asociaţilor Supercom Total SRL din data de 20.05.2005 şi a actului adiţional din data de 20.05.2005 la Actul constitutiv al Supercom Total SRL.” – se arată în decizia instanţei în dosarul 299/1259/2016, care este definitivă.

Aşadar, Stelică Crăciun este obligat de instanţă să restituie societăţii Supercom SA nu mai puţin de 11 spaţii, situate în mai toate cartierele Piteştiului, trei foste restaurante şi 8 foste alimentări din vremea comunismului: fostele restaurante „Ciocârlia” din Nord, „Doi Cocoşi” din Ceair şi „Orizont” din Războieni, precum şi spaţiile în care au funcţionat alimentări, după cum urmează

  • Găvana II, bl. C 16, parter, suprafaţă construită 130,25 mp şi teren 130,25 mp;
  • Găvana II, bl. C 15, parter, suprafaţă construită 262,44 mp şi teren 169,55 mp;
  • Trivale, bl. D 12, suprafaţă construită de 92,64 mp şi teren 133,58 mp;
  • complex Trivale II, suprafaţă construită 81,70 mp şi teren 81,70 mp;
  • complex Trivale II, suprafaţă construită 309,12 mp şi teren 415,61 mp;
  • Craiovei, str. Gheorghe Doja, suprafaţă construită 196,78 mp şi teren 287,57 mp;
  • Calea Depozitelor, suprafaţă construită 614,10 mp, teren aferent de 2727,93 mp;
  • str. Vasile Milea nr. 5, suprafaţă construită 130,50 mp şi teren 130,50 mp.

Stelică Crăciun – bun de plată

Pe lângă restituirea spaţiilor, firma lui Stelică Crăciun este obligată prin decizia instanţei să achite către Supercom SA şi suma de 8.807.969 lei pentru lipsă de folosinţă şi dobânda aferentă. Întrebat dacă trage speranţe să vadă aceşti bani vreodată, Aurel Săvulescu ne-a declarat, după o porţie zdravănă de râs: „Doamne fereşte! E o glumă să mă întrebaţi asta! S-ar putea totuşi să executăm ceva din proprietatea Supercom Total. Să sperăm că ne ajută pronia cerească să recuperăm ceva!”

Totodată, Curtea de Apel Piteşti a dispus şi ca hotărârea definitivă de anulare pronunţată în data de 16 februarie să fie menţionată în Registrul Comerţului şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

aurel_savulescu

Câţiva domni care în mod nelegitim au atestat că sunt acţionari şi administratori ai Supercom şi-au însuşit spaţiile Supercom printr-un document de familie: în stânga a semnat unul şi în dreapta a semnat cumnatul! Problema Supercom este un caz inedit, care nu are egal în România şi toate aceste lucruri s-au întâmplat şi cu sprijinul fostului director al Registrului Comerţului, Tania Dicu, şi al unor foşti judecători ai Tribunalului Comercial Argeş, care nu sunt străini nici de întârzierea dosarului. Oricât de priceput, de iscusit în manevrarea documentelor ar fi cineva, fără braţul înarmat de lege şi de statul român al unui magistrat, nu putea să facă lucrurile astea.” – Aurel Săvulescu

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Subofiţerul ISU care a jefuit vilele VIP-urilor din Argeş a fost arestat în Italia

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole