Subofiţerul ISU care a jefuit vilele VIP-urilor din Argeş a fost arestat în Italia

de | 06.04.2023 21:00 | Știri, Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Județean

Săptămâna trecută, carabinierii l-au reținut pe Ionuț Neculae – fost subofițer ISU dat în căutare pe teritoriul României după ce a jefuit casele unora dintre cei mai cunoscuți oameni din Argeş, precum omul de afaceri Cătălin Brânduși (zis Elefantul), preotul milionar Valentin Pușcașu, medicii Diana Copae și Paul Mihăilescu, executorul Emil Gigoi și mulți alții. De asemenea, ex-pompierul argeșean făcuse pușcărie, după o anchetă DGA, pe motiv că cerea sume exorbitante ca să angajeze diverși oameni în cadrul ISU Argeș. După ani de fugă, Neculae e picat, în sfârșit, în mâna poliției italiene, după ce și-a pierdut controlul și a incendiat mașina fostei iubite, în Treviso.

Ionuţ-Daniel Neculae era, în urmă cu 13 ani, un tânăr care jurase să salveze vieţi, fiind subofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş. Avea doar 24 de ani când s-a ales cu primul dosar penal, începându-şi cariera de infractor cu un dosar de trafic de influenţă, pentru ca în câţiva ani să îi terorizeze pe proprietarii de vile din zona Piteştiului, pe care le jefuia cu ajutorul unui complice. Fugit din ţară pentru a scăpa de puşcărie, săptămâna trecută argeşeanul a fost arestat de poliţia din Italia, după ce şi-a ameninţat fosta iubită cu moartea şi i-a incendiat maşina.

arestare carabinieri

► Şi-a terorizat şi ameninţat cu moartea fosta iubită

La începutul lunii martie, poliţiştii din Treviso l-au dat în căutare pe Ionuţ-Daniel Neculae, un român de 36 de ani acuzat că şi-a terorizat luni de zile şi şi-a ameninţat cu moartea fosta iubită. Considerat un individ deosebit de periculos, mai ales că acesta era dat şi în urmărire europeană de statul român, în urma unei condamnări pentru furt, prostituţie şi şantaj, pentru capturarea acestuia s-a întocmit un dosar cu „Cod Roşu”.

Individul, originar din Argeş, îşi teroriza fosta iubită de mai bine de un an şi ameninţa că o omoară, atât pe ea, cât şi pe fetiţa acesteia de doar 6 ani. Ana, o barmaniţă româncă din Treviso, îl cunoscuse pe reţelele de socializare pe Neculae, acesta reuşind să o impresioneze minţind-o că este om de afaceri şi că are o firmă. La scurt timp, a descoperit că tot ce îi îndrugase fostul pompier erau minciuni, aşa că a rupt-o cu el. În acel moment a început iadul.

Ne-am despărțit, i-am spus că nu-l mai vreau și nu a acceptat niciodată asta – povesteşte Ana – așa că a început cu amenințări: s-a prezentat la mine acasă, la grădinița fiicei mele, la serviciu, era peste tot. M-a amenințat cu moartea, am primit până la 200 de mesaje pe zi de la numere diferite. A trebuit să-mi schimb numărul de telefon și să-mi închid conturile de pe rețelele de socializare, dar nici asta nu a fost suficient”.

Deşi femeia l-a reclamat în repetate rânduri, autorităţile italiene s-au dovedit mult prea înţelegătoare cu individul, şi asta pentru că, se pare, Ionuţ-Daniel Neculae le-ar fi spus anchetatorilor că este fost poliţist, după cum relatează presa italiană.

► Arestat în Treviso, pentru că a incendiat maşina fostei iubite

Abia în februarie, când maşina femeii, un Citroen C3 parcat în spatele blocului în care locuiește împreună cu fiica ei, a fost incendiată şi presa a intrat pe fir, anchetatorii au decis să îl aresteze pe fostul subofiţer ISU Argeş, existând indicii clare că acesta ar fi dat foc maşini. După incident, polițiștii au găsit o bidon de benzină și un cuțit în apropierea locuinței victimei, la dosar existând şi mesajele de ameninţare ale agresorului:

“Ori te întorci la mine, ori murim împreună. Alege cum vrei să mori. Sau îți voi arunca acid să nu se mai uite nimeni la tine, sau îți dau foc mașinii!” – i-a scris fostei iubite cu doar două zile înainte ca maşina să ia foc.

„Întoarce-te la mine: îți plătesc mașina. Renunță la plângere și o vom lua de la capăt” – este un alt mesaj trimis de Ionuţ Neculae care vine în sprijinul acuzaţiilor procurorilor italieni.
Pe 29 martie, carabinierii din Treviso, cu sprijinul Poliţiei Statale, au reuşit să-l captureze, Neculae fiind arestat după ce fusese ascuns mai multe zile de un cuplu de prieteni ai acestuia, care ar putea fi acuzaţi de complicitate.

masina incendiata

Dacă pentru poliţiştii italieni Ionuţ-Daniel Neculae este un nume nou pe lista de indivizi periculoşi, pentru autorităţile din România acesta este un infractor versat, care şi-a început „cariera” pe când era pompier la ISU Argeş.

►5 ani de puşcărie într-un dosar de trafic de influenţă, la sesizarea DGA Argeş

Pe 16 martie 2010, ofiţerii DGA Argeş l-au prins în flagrant pe Ionuţ-Daniel Neculae, sergent major în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş – Detaşamentul Costeşti, după ce a primit de la un denunţător 1.200 euro ca să intervină la şeful IGSU şi la comisia de examen, pentru o angajare la ISU Argeş. Acţiunea de flagrant a fost organizată în cadrul unui dosar penal aflat în lucru la DNA Piteşti, după ce ofiţerii DGA sesizaseră încă din ianuarie că se încearcă fraudarea concursului.

Ancheta a scos la iveală că, pe parcursul anului 2009, Ionuţ Neculae ceruse mai multor persoane sume între 2000 şi 3000 de euro, per total primind 12.800 de euro pentru a le ajuta să obţină diverse avize medicale şi psihologice necesare susţinerii examenului propriu-zis de angajare. După flagrant, Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a tânărului ofiţer ISU, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.
Ionuţ Neculae a fost găsit vinovat şi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare.

►Oameni de afaceri, preoţi, medici şi executori – jefuiţi de fostul pompier

În puşcărie avea să îl cunoască pe Lucian-Cătălin Pricop, spărgător versat din Capitală, cu sute de furturi la activ şi mulţi ani petrecuţi în spatele gratiilor. De la acesta, fostul subofiţer ISU avea să deprindă o nouă „meserie”, devenind principalul informator şi complice al lui Pricop în spargerea de locuinţe.

În perioada 2014-2016, cei doi au comis nu mai puţin de 14 spargeri, jefuind locuinţele unor personaje cunoscute şi cu bani din viaţa publică a judeţului. Printre victimele cuplului de spărgători Neculae-Pricop s-au numărat omul de afaceri Cătălin Brânduşi, zis „Elefantul”– patronul localurilor Bistro 27, Atelier şi Burgărie, dar şi medicul Diana-Raluca Copae, una dintre patroanele farmaciilor Miruna, dar şi alţi oameni de afaceri.

Printre ponturile pe care fostul pompier i le-a dat partenerului său de jafuri s-a aflat şi casa preotului Valentin-Cristian Puşcaşu de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Trivale, considerat unul dintre cei mai bogaţi preoţi din ţară. Preotul a intrat în atenţia spărgătorilor după ce s-a aflat că a încasat de la ANRP 14 milioane de euro, în urma afacerilor derulate cu samsarul de terenuri Mihai Rotaru, nimeni altul decât patronul Universităţii Craiova.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, au mai fost călcate de hoţi casele stomatologului Paul Mihăilescu şi ale executorului judecătoresc Emil Gigoi.4

Ionuţ-Daniel Neculae l-a ajutat la comiterea spargerilor pe inculpatul Lucian-Cătălin Pricop prin furnizarea de informaţii privind amplasarea locuinţelor persoanelor vătămate, locul de muncă şi programul acestora, precum şi autoturismele folosite. Ionuţ-Daniel Neculae rămânea în apropierea locuinţelor persoanelor vătămate pentru a-l anunţa pe inculpat dacă acestea revin la domiciliu” – se arată în documentele acuzării.

Din casele jefuite, Ionuţ Neculae şi complicele său au plecat cu bunuri de zeci de mii de euro: bijuterii, inele cu diamante, ceasuri de firmă (Lacoste, Omega, Police, Atlantic si Hublot), tablete, televizoare, aparate foto, sticle de alcool, parfumuri etc., precum și diverse sume de bani (cei mai mulți bani luați dintr-o locuință fiind 9.000 de euro, respectiv 30.000 de lei).

►Condamnat la 8 ani şi 10 luni pentru furt, proxenetism, şantaj şi lipsire de libertate

Cariera de infractor a tânărului Ionuţ Neculae este însă mult mai complexă, pe lângă acuzaţiile de trafic de influenţă şi furt, fostul pompier fiind şi… proxenet. Această îndeletnicire a ieşit la iveală în timpul cercetărilor în dosarul spargerilor de locuinţe, atunci când oamenii legii au descoperit că Ionuţ-Daniel Neculae a recrutat mai multe tinere, în unele cazuri prin constrângere, în scopul exploatării sexuale a acestora în ţări precum Austria, Germania, Elveţia, Belgia şi Marea Britanie.

Procurorii au descoperit că în perioada 2015-2016, Ionuţ-Daniel Neculae şi-a pus iubita să se prostitueze într-un club din Viena, a ameninţat-o cu moartea în mod repetat şi a sechestrat-o, obligându-l să îl însoţească în România. Din acest motiv, fostul pompier a fost acuzat nu numai că dădea ponturi pentru furturi de locuințe, ci şi de proxenetism, şantaj şi lipsire de libertate. Pentru faptele sale, a fost condamnat la 8 ani şi 10 luni  de  puşcărie, având de ispăşit şi aproape doi ani din prima condamnare, în calitate de recidivist. A fugit însă din ţară înainte de condamnarea definitivă.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Sentinţă revoltătoare în Argeş: şi-a agresat sexual fiica vitregă de 6 anişori şi a primit doar 4 ani şi 4 luni închisoare

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DGA | DNA | ISU Argeș | Italia