Un prim-procuror argeșean cercetat pentru „gravă neglijență” în exercitarea funcției

de | 20.05.2023 15:50 | Costești, Eveniment, Județean, Național, Știri

  • Dosarul a ajuns la Consiliul Superior al Magistraturii în primăvară!

Un procuror din Argeș este cercetat pentru „gravă neglijență” în exercitarea funcției.

Potrivit adevărul.ro este vorba despre Lorella Topliceanu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Costești.

Dosarul procuroarei a fost deschis de Inspecția Judiciară, anul acesta, în luna februarie, în urma unei sesizări făcute de un avocat din județ.

dosar penal două procuror

Avocatul Gheorghe Ionescu a acuzat-o pe procuroare că ar fi respins o obiecțiune pe care acesta a formulat-o la un raport de expertiză dintr un dosar penal și mai mult decât atât a refuzat să sancționeze un polițist judiciar care instrumenta dosarul în cauză, dosar întocmit după ce un magazin sătesc a luat foc iar patronii au fost acuzați de neglijență, conform adevărul.ro

În raportul întocmit de un expert legat de cauza incendiului concluziile au fost de suprasolicitare a unui frigider cu băuturi iar avocatul  Gheorghe Ionescu a susținut că expertul ar fi inclus în raport informații neconforme cu adevărul.

Avocatul a cerut procuroarei Lorella Topliceanu să nu ia în considerare concluziile expertului în cauză, ci pe cele ale expertului ales de patronii magazinului dar avocatul a aflat, după mai bine de 10 luni faptul că raportul de expertiză nu a fost modificat.  A cerut, de asemenea, procurorului să-l amendeze pe polițistul respectiv dar aceasta i-a răspuns că nu l-a putut amenda fiindcă nu avea cum să remedieze eroarea semnalată, expertul desemnat fiind plecat în străinătate.

După toate acestea, avocatul a depus plângere iar Inspecția Judiciară a declanșat acțiunea disciplinară față de procuroarea Lorella Topliceanu, termenul de judecată în acest caz fiind data de 31 mai.

Inspectorii au constatat că procurorul a afectat grav activitatea de cercetare penalã efectuată în respectivul dosar penal, valabilitatea actelor efectuate, a încălcat principiul caracterului nepublic al urmăririi penale, permițând accesul la dosar al unor persoane și exercitarea de către acestea a unor drepturi, deși nu aveau calitate procesuală, mai mult împotriva lor se formulase plângere penală, tratamentul preferențial al acestora fiind în măsură să afecteze interesele personale ale persoanelor vătămate și să influențeze aflarea adevărului în cauză. Exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția magistratului cercetat”, au declarat pentru „Adevărul”  reprezentanții Inspecției Judiciare.

Mai trebuie precizat următorul lucru: în  cazul în care magistrații Consiliului Superior al Magistraturii vor decide aplicarea unei sancțiuni disciplinare, decizia nu va fi una definitivă. Aceasta va putea fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție de către procurorul Loretta Topliceanu.

Foto: Jurnalul

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Consiliul Superior al Magistraturii | Judecătoria Costești