Primăria Bogați: Astǎzi, odatǎ cu Ȋnǎlṭarea Domnului, comemorăm Ziua Eroilor

de | 25.05.2023 13:35 | Administrație, Județean, Știri

Astăzi, 25 mai este sărbătorită Înălţarea Domnului, sărbătoare care pică în calendarul creştin-ortodox, la 40 de zile de la Paşte. Aceasta este cunoscută în popor şi sub numele de Ispas.

Tot astǎzi, odatǎ cu Ȋnǎlṭarea Domnului, îi comemorăm pe toți eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pentru țară.

Pentru a nu fi uitați, autoritățile locale îi omagiază pe eroi în fiecare an la sărbătoarea Înălțării Domnului încercând să transmită generațiilor tinere moștenirea neprețuită reprezentată de curajul și simțul datoriei de care aceștia au dat dovadă.

Mai jos vă prezentăm mesajul transmis de reprezentanții Primăriei Bogați, cu prilejul acestei zile:

Ȋn aceastǎ zi sfântǎ are loc pomenirea tuturor eroilor, ostaşilor şi luptătorilor români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Mai presus de toate, astăzi, neamul nostru îşi serbează istoria eroismului său legendar personificat prin eroi. Este istoria sufletului românesc împodobit cu bogate realizări ale virtuţilor de bărbăţie şi vitejie străbună prin care s-a clădit viaţa României de azi şi se plămădeşte România de mâine.

În ceasurile grele şi hotărâtoare ale poporului român ei au înţeles că viaţa noastră nu trebuie să se măsoare cu lungimea anilor, cu bogăţia plăcerilor, cu umilinţă şi robie, ci cu puterea de muncă, cu luptă, cu jertfă, cu eroismul, cu dragostea şi cu afirmarea idealului ce trebuie slujit.

Sunt brazde adânci în istoria neamului din care au răsărit idealuri şi împliniri măreţe – jertfa lor a fost motivată de faptul că cine luptă pentru dreptate, cinste, libertate luptă pentru Dumnezeu, apără familia, moşia, cultura, limba, legea, neamul.

Eroii nostri sunt născuţi din credinţa, hărnicia, truda şi jertfa poporului. Ei au crezut în fiinţa neamului, pe altarul căruia au adus cea mai sublimă jertfă: Viaţa! … şi au lasat ca pe osemintele lor de jertfă să se ridice măreţul edificiu: România!

 

Cinstim astăzi eroii care, nu de puţine ori, au apărat idealurile naţiunii cu preţul vieţii lor. În urma acestora, au rămas familii îndurerate, copiii nemângâiaţi şi o ţară demnă în care trebuie să construim pentru viitorul copiilor noştri.

Menţinerea permanentă în atenţia urmaşilor noştri a trecutului eroic are menirea morală de a aminti generaţiilor viitoare că poporul român a supravieţuit în istorie prin luptă şi jertfă, prin credinţă şi sacrificiu.

Eroii noştri rămân de-a lungul timpului adevărate simboluri ale abnegaţiei, curajului şi simţului datoriei. Prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generaţii, lăsând în urmă o lecţie a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a sluji Patria.

Datoria de a apăra ţara şi poporul român rămâne sacră, iar răsplata cea mai mare pentru cei care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă rămâne cinstirea memoriei şi faptelor lor.

 

Se spune cǎ eroii nu mor atunci când sunt cǎzuṭi ȋn mormânt, ci atunci când sunt cǎzuṭi ȋn uitare.

De aceea autoritățile locale nu își uită eroii comunei noastre și îi omagiază în fiecare an la sărbătoarea Înălțării Domnului încercând să transmitem generațiilor tinere moștenirea neprețuită reprezentată de curajul și simțul datoriei de care au dat dovadă.

Numele acestora stau ca mărturie scrisă pe Monumentul Eroilor ridicat în cinstea lor. Lor li se adaugă  și soldații răniți, care au murit la vatră, după încheierea războiului, soldații dispăruți, declarați morți ulterior – numele acestora rămase, din păcate, anonime.

 

Datoria noastră morală este aceea de a cinsti memoria înaintaşilor care, cu preţul vieţii, au obţinut şi au păstrat pentru noi independenţa naţională şi demnitatea de român. Prin eroism, curaj, patriotism şi dedicaţie, ei au asigurat prestigiul şi libertatea generaţiilor următoare.

Pentru generația de astăzi, Ziua eroilor nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, de pomenire și omagiere a celor care, pe câmpurile de luptă, au arătat iubire de neam și patrie, ci trebuie să fie și o zi de angajament solemn în fața lui Dumnezeu că vom lupta în continuare, poate cu altfel de arme și pe altfel de câmpuri de bătălie, pentru apărarea identității spirituale și naționale poporului român și vom rămâne cu recunoștință în aceeași unitate pentru care generații întregi de români s-au jertfit.

 

Eroii sunt pentru generația de astăzi un simbol al luptei pentru libertate, al speranței într-o viață demnă, al visului pentru care merită să lupți până la capăt. Ei sunt pentru noi un bun național de mare preț, pe care nu-l vom putea evalua decât prețuind cu responsabilitate drepturile și libertățile de care beneficiem astăzi.

Sacrificiul lor este o pavăză care ocrotește această națiune,  mormintele lor păzesc hotarele patriei, iar sângele lor udă permanent arborele libertăţii noastre.

 

Plecăm inimile noastre în faţa nemuririi eroilor noştri, ctitori ai veşniciei româneşti, noi și generatiile viitoare cu jurǎmântul cǎ nu vom uita pilda lor și idealurile pentru care ei s-au jertfit!

 

Dormiţi în pace scumpi eroi!”

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Profesorii continuă greva! Sindicatele anunță astăzi dacă acceptă oferta Guvernului

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bogați

Ultimele articole