O echipă de fotbal este o afacere. Patronii investesc, cumpără jucători și, dacă formația performează, câștigă bani de pe urma sponsorilor, a drepturilor TV, a biletelor și din vânzarea de suveniruri. Din această perspectivă, nu există argumente economice pentru ca echipele de fotbal din prima ligă a României să fie finanțate cu milioane de euro din bugetele primăriilor. La echipe evoluează, preponderent, jucători aduși din țară și din străinătate cu contracte de mii sau zeci de mii de euro. Trei echipe care au retrogradat anul acesta în Liga a II-a sunt susținute cu bani de la bugetul local, ceea ce spune foarte multe. Vorbim despre FC Argeș (care împlinește anul acesta 70 de ani de existență), CS Mioveni și Chindia Târgoviște. Și din această perspectivă, primăriile nu prea pot invoca faptul că investesc în imaginea urbei, deoarece echipele finanțate de la bugetul local se bat la retrogradare sau, așa cum s-a întâmplat în acest an, retrogradează în grup.
Gică Popescu: ”Nu putem să plătim din bani publici, iar 80% din jucători să fie străini!ˮ
Foarte multe echipe de Liga 1 sunt pline de jucători străini de calitate medie, care vin din campionate slabe şi îşi își găsesc refugiul la echipe din România, unde câștigă 5.000 – 6.000 de euro. Iar jucătorii de la echipele naționale de tineret rup băncile de rezerve – s-a plâns Gică Popescu, unul dintre fotbaliștii din generația de aur a României.
”Sunt echipe care sunt finanţate de Consilii Judeţene și Primării. Băi oameni buni, dacă finanțați echipe din banii publici, ar trebui să fie pentru români, nu pentru străini! Nu putem să plătim din bani publici, iar 80% dintre jucători să fie străini! La echipele de juniori, cred că o mare parte de vină au şi cluburile. Dacă facem o statistică şi ne uităm la jucătorii care au participat la aceste acţiuni, câţi dintre ei joacă la echipele de club? Nu ştiu dacă jumătate dintre ei sunt titulari la echipele de club.ˮ, a declarat Gică Popescu.
Raportul financiar pe 2022 ne arată că Primăria Pitești a dirijat către FC Argeș suma de 1.400.000 de euro, în timp ce Primăria Mioveni a investit în echipa sa 1.300.000 de euro, iar Chindia Târgoviște – 950.000 de euro.
Răzvan Burleanu, altă perspectivă: ”Avem nevoie de un parteneriat strategic cu statul.”
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, susține că fotbalul din România ar trebui susținut cu bani de la stat, pentru că privatul nu poate susține cluburi solide de Liga I.
”În opinia mea, statul trebuie să fie un partener puternic în dezvoltarea fotbalului. Economia actuală nu ne permite crearea unor cluburi solide. (…) Statul trebuie să-și definească foarte clar care e rolul lui. Avem nevoie de un parteneriat strategic cu statul. (…) Mi-aș dori să avem această capacitate, să avem acest moment și să vedem ce poate să facă statul pentru a susține fotbalul sustenabil.”, a declarat președinele FRF.
Mihai Coteț: ”Aș fi înțeles să susții un FC Argeș în care joacă și tinerii crescuți în pepiniera noastră, astfel s-ar mai fi justificat folosirea banului public”
De la firul ierbii, lucrurile se văd altfel decât din fruntea FRF. Președintele PNL Pitești, Mihai Coteț, susține că o administrație locală trebuie să-și fi rezolvat, mai întâi, prioritățile care țin de nevoile importante ale comunității, precum sănătatea, educația, infrastructura sau accesul la locuri de muncă variate și mai bine plătite. Potrivit acestuia, nu poți investi atât de mulți bani publici pentru a susține contraperformanța.
”Despre FC Argeș se discută acum cu multă patimă. Se aruncă vina în stânga și în dreapta. Cam târziu și cu costuri extrem de mari! FC Argeș este echipa cu cel mai mare buget care retrogradează! Vorbim despre banii piteștenilor, în bună parte. Cine răspunde pentru managementul catastrofal? Nimeni! Dar, dacă tot am ajuns în acest nefericit moment, nu foarte greu de anticipat, poate ar trebui să punctăm, la rece, niște chestiuni.
În primul rând, se naște încă o dată o întrebare pertinentă: ar trebui o administrație locală să investească în fotbal? Reformulez întrebarea, adaptând-o realităților de la Pitești: ar trebui o administrație locală să investească în fotbal dacă nu a fost în stare, în peste 30 de ani, să asigure cetățenilor servicii de sănătate civilizate, creșe, grădinițe și școli suficiente și moderne, parcuri industriale care să asigure locuri de muncă variate și remunerate decent, infrastructură rutieră adecvată și servicii publice de calitate? Întrebarea cred că este retorică.
FC Argeș este brandul nostru, al piteștenilor, și pentru el ar fi trebuit să ne luptăm să găsim investitori credibili și sponsori serioși și de calitate, care să înțeleagă faptul că, dacă dau un ban, nu înseamnă că sunt și antrenori. Administrația publică ar putea pune la dispoziție infrastructura sportivă destul de costisitoare financiar.
Banul public ar trebui folosit pentru sportul de masă, pentru sprijinirea performanței în rândul copiilor și al tinerilor noștri. Observ din ce în ce mai multe administrații care susțin, spre exemplu, costul cursurilor de înot. La noi, un părinte falimentează numai gândindu-se cât l-ar costa să-și țină copilul la cursurile de înot care au loc la bazinul olimpic: intrare, plata antrenorului, taxa de culoar! Să dai aproximativ un milion pe o singură ședință este enorm chiar și pentru un părinte cu un venit mediu!
Aș fi înțeles să susții un FC Argeș în care joacă și tinerii crescuți în pepiniera noastră, astfel s-ar mai fi justificat folosirea banului public. Dar nu poți să fii tu, autoritate locală, finanțator principal pentru a plăti salarii de 8.000 de euro unor jucători străini. În plus, să susții cu bani grei contraperformanța, transferurile dubioase și o conducere extrem de slabă managerial, asta mi se pare revoltător.”, a declarat consilierul local Mihai Coteț.
Primăria Pitești va susține FC Argeș și în Liga a II-a
După ce inițial, în urma înfrângerii usturătoare cu 6-1 în fața lui Dinamo, a declarat că nu mai vrea să știe de echipă, primarul Cristian Gentea și-a nuanțat, ulterior, declarațiile făcute sub presiunea nervilor. Acesta a declarat că Primăria va fi alături de formația din Trivale.
”Mi s-a pus tot Piteștiul în cap! Când am zis că-s devastat și că nu mai vreau să aud de FC Argeș, am vorbit de Cristi Gentea, persoană fizică, nu Cristi Gentea, primar. Primăria va finanța, în parte, echipa de fotbal, care reprezintă o treime din buget. Mă voi ocupa mai departe de stadion și de acest proiect. Chit că sunt supărat sau nu, primăria va fi lângă FC Argeș în continuare. Am fost peste tot și am obținut sponsorizări, finanțare, nu vom renunța la echipă.”, a declarat primarul Cristian Gentea.
Rămâne de văzut și cu ce sumă va contribui în continuare Primăria Pitești, dat fiind faptul că grosul finanțării, care venea din drepturile de televizare, tocmai a dispărut odată cu picarea FC Argeș în Liga a II-a. Fără aceste drepturi, Primăria Pitești rămâne, practic, cel mai mare investitor în echipă, așa-zisul sponsor principal contribuind cu doar 100.000 de euro, un fel de glumă, dacă ne gândim la necesitățile unei echipe pe care o vrei din nou în liga mare.
Autor: Iulia Bădulescu.
Foto descriptiv.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: